Hlavní obsah

Začalo odtajňování výsledků státních maturit

Novinky,

Ministerstvo školství a Cermat udělaly první krok, kterým se snaží vyhovět žadatelům o zpřístupnění úplných maturitních dat. Iniciativa Maturitní data – odtajněno ukončila přijímání dalších dobrovolníků a na svých stránkách konstatovala, že tabulky na webu státní maturity poskytují zatím jen omezenou informaci. Podle iniciativy nicméně jde o první krok správným směrem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová při zahájení státních maturit

Článek

Na příslušných stránkách jsou zveřejněny tabulky s informacemi, jak maturanti odpovídali na jednotlivé úlohy.

Ve strojově nečitelném formátu PDF

Ministerstvu školství i žadatelům ovšem Cermat podle iniciativy způsobil komplikace. Žádanou informaci zatím podal jen částečně, a navíc způsobem, který odporuje Infozákonu o svobodném přístupu k informacím.

Zveřejněná data neobsahují požadované počty všech žáků, kteří test psali, a tabulka je ve strojově nečitelném formátu PDF namísto požadovaného formátu Excel.

„Od iniciativy dostalo žádost o maturitní informace asi osm set padesát lidí,” uvedl její zakladatel Oldřich Botlík. „Jejich snaha přinesla první výsledky a já jim upřímně děkuji za pomoc.”

Zároveň věří, že MŠMT urychleně zjedná nápravu, protože zákonná lhůta pro vyřízení žádostí již brzy vyprší.

„Snad se z toho poučí také Cermat. Prvotní maturitní data mají totiž letos více než 62 tisíc řádků a jistě alespoň stovku sloupců. Snad si Cermat nepředstavuje, že jejich anonymizovanou verzi také zveřejní ve formátu PDF,“ dodal.

Spory kolem definitivně schválené školské novely

Novelu školského zákona prosadila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Prezident Miloš Zeman ji sice vetoval, ale Sněmovna jeho veto v úterý přehlasovala. [celá zpráva]

Kromě chystané povinné maturitní zkoušky z matematiky od školního roku 2020/2021 patří k nejdiskutovanějším změnám také možnost umístit do školky již dvouleté děti, povinný rok předškolního vzdělávání či jednotné přijímačky na maturitní obory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám