Hlavní obsah

Masarykova univerzita zahajuje informační kampaň k migrační krizi

– Brno

Informační kampaň věnovanou migrační krizi a mezikulturnímu dialogu v úterý zahájila Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Představí například nový web s odbornými doporučeními, jak krizi zvládat. Zároveň fakulta jako vlastní příspěvek k řešení migrace nabízí tlumočnické služby, odborné konzultace, přednášky a kurzy.

Foto: Masarykova univerzita

Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Článek

Odborníci tak reagují na situaci, kdy Evropa čelí výzvě v podobě migrantů ze zemí zasažených válkou, politickou nestabilitou a nepříznivými klimatickými podmínkami.

Evropané podle vědců na vlastní kůži prožívají to, o čem dříve jen četli a diskutovali: důsledky globalizace.

Migruje se od počátku dějin

„Události, které se dosud odehrávaly ve zdánlivě bezpečné vzdálenosti, se najednou bezprostředně dotýkají každého z nás. Přitom fenomén migrace lidí není ničím novým, provází lidské dějiny od počátku. Naším cílem je uvádět do širšího kontextu témata, jež média a společenská diskuse řeší jen povrchně," uvedla historička Jarmila Bednaříková, jedna z tvůrkyň projektu. Bednaříková je přední odbornicí na stěhování národů.

Webová stránka poskytuje obecná doporučení, jak migrační krizi bez předsudků čelit. Jde například o snahu co nejlépe poznat kulturu, způsob myšlení a tradici nově příchozích, ale zároveň je také důkladně seznamovat s tradicí hostitelské země.

Lidé by neměli přednostně vyhledávat negativní rysy cizího společenství a vzájemný dialog by měli budovat na tom, co je hostitelům a nově příchozím společné.

Přednášky a kurzy filozofické fakulty ukážou posluchačům hlubší souvislosti. Seznámí je například s tím, jak migranty přijímaly dřívější civilizace, představí cesty úspěšného soužití různých kultur, přiblíží arabské tradice, stejně jako vývoj řecké komunity v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám