Hlavní obsah

V Ostravě otevřeli první obecní jesle. Soukromé jsou pro rodiče příliš drahé

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Úplně první obecní jesle se v pondělí 2. května otevřely v Ostravě. Radost z nich mají především rodiče z ostravské části Mariánské Hory a Hulváky (MHaH), protože jejich radnice jesle zřídila ve své mateřské škole na ulici Gen. Janka. Přihlásit ale mohou své dítě i rodiče z jiných částí Ostravy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Nové obecní jesle v Mariánských Horách a Hulvákách mají kapacitu 24 dětí.

Článek

„Už máme volná jen čtyři místa a pak asi tři pro děti, které by docházely jen na pár hodin nebo na jeden den v týdnu,“ usmívala se vedoucí mariánskohorských jeslí Šárka Bečáková, která původně vedla soukromé jesle Bumbrlík.

„V Ostravě není tak velká ekonomická síla rodičů, aby dokázali za soukromé jesle zaplatit ze svých příjmů. V soukromých jeslích platili kolem sedmi tisíc korun měsíčně za vše i se stravou,“ vysvětlovala Bečáková.

Soukromé jesle jsou i čtyřikrát dražší

V obecních jeslích tak rodiče z MHaH zaplatí měsíčně za dítě 1500 korun, pak si ještě musí připlatit stravu (od 55 do 70 Kč na den). Ti z jiného obvodu však zde za jesle zaplatí více, a to tři tisíce korun plus strava.

Podle starostky MHaH Liany Janáčkové (Nez.) je to pro rodiče velká pomoc. „Ty soukromé jesle nejsou dotované, proto tam jsou poplatky mnohem vyšší než u nás, třeba i čtyřikrát,“ upozornila starostka s tím, že kapacitu mají 24 dětí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Šárka Bečáková původně vedla soukromé jesle. Teď má na starosti ty obecní.

O ta nejmenší dítka se v jeslích starají čtyři vychovatelky. Otevřeno mají od 6 do 17 hodin.

„Děti tu máme od jednoho roku. Náročnější než ve školce je to v tom, že se staráme o děti, které nemluví, velice důležitá je proto spolupráce s rodiči. Děti ještě mají plínky a musíme je i samy krmit. Ještě prostě nejsou samostatné,“ popisovala Bečáková.

Nové obecní zařízení již využívá Hana Tomčíková, která v červenci čeká narození svého třetího dítěte. „Dcerku bohužel nevzali do školky, protože tři roky měla až letos v lednu. Nechtěli jsme, aby byla jen doma, ale aby si zvykla na nové prostředí, na děti. Prostě aby měla sociální kontakt. Proto jsem ji dala sem do jeslí. Moc to vítáme,“ svěřila se Právu maminka, která svou starší dceru někdy dávala i do soukromých jeslí, kterých je v Ostravě dostatek. „Jenže je to hodně drahé,“ posteskla si žena.

Jesle chce otevřít i radnice v centru Ostravy

Radnice se pro otevření obecních jeslí rozhodla před půl rokem. „Získali jsme od ministerstva školství dotaci ve výši 4,5 miliónu korun na dva roky. Rozhodli jsme se jít jinou cestou než například v Ostravě-Jihu, kde se rozšířily mateřinky i pro dvouleté děti. Chtěli jsme rozlišit věk dětí, protože se nám zdá to věkové rozpětí ve školce od dvou do třeba až sedmi let opravdu veliké. A navíc teď můžeme přijímat i děti od jednoho roku,“ shrnula Janáčková.

Nad obecními jeslemi podle informací Práva přemýšlí také centrální ostravský obvod. „V současnosti hledáme vhodný objekt, ve kterém by jesle mohly fungovat. Poté bychom chtěli požádat o dotaci na případnou rekonstrukci budovy a pracovníky jeslí,“ sdělila mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. Na Jihu zjišťují, zda je o jesle poptávka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám