Hlavní obsah

Neplodní muži by mohli získat náhradní sperma z kůže

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravou a plodnou myš vypěstovali čínští vědci s použitím spermatu vytvořeného proměnou buněk myší kůže. Experti nyní doufají, že totéž bude možné i u lidí. Neplodní muži by pak mohli mít své biologické potomky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Určili jsme robustní přístup, který v jednotlivých krocích shrnuje tvorbu funkčních buněk spermií v laboratorní misce. Pokud se náš postup prokáže jako bezpečný a účinný u lidí, mohl by generovat plně funkční spermie k umělému oplodnění nebo pro techniky oplodnění ve zkumavce,“ řekl podle deníku The Independent profesor Ša Ťia-chao z čínské Nanťingské lékařské univerzity, kde experiment uskutečnili.

Zajištění bezpečnosti celé procedury však bude podle expertů asi největší výzvou.

Použité spermie byly získány z kůže myšího embrya. Pak jimi bylo oplodněno vajíčko myši, z nějž se vyvinul zdravý a zdatný hlodavec, který už získal další potomky přirozenou cestou. Vědci věří, že spermie bude možné vytvořit i z buněk kůže dospělého jedince.

Dvoustupňový proces dělení buněk

„Naše metoda je plně v souladu s nejvyššími standardy, které na základě konsensu navrhl panel reprodukčních biologů, takže soudíme, že to skýtá obří přísliby pro léčbu mužské neplodnosti,“ dodal profesor Ša Ťia-chao.

Připomněl, že dosavadní postupy pro oplodnění neplodných lidí fungují jen u některých párů, takže nová technika by mohla výrazně zvýšit úspěchy při reprodukci jinak neplodných mužů.

V minulosti bylo už několikrát oznámeno vytvoření spermií v laboratoři. Nynější experiment je však první, kde vše odpovídá dohodnutému sledu ověřitelných událostí, jež vedou ke vzniku zdravých potomků.

Tvorba spermií je složitá proto, že je třeba zvládnout dvoustupňový proces dělení buněk. Číňané využili k jeho zvládnutí i buňky z myších varlat a sexuálních hormonů. V tomto prostředí byly spermie kultivovány. Tak se podařilo vytvořit nevyzrálé spermatické buňky, jež pak byly vstříknuty do vajíčka.

Velká naděje

Podíl párů, které mají problémy s plodností, se v Česku odhaduje na 15 až 25 procent. Ve třetině případů mají problém muži, ve třetině ženy. Zbylá třetina připadá na páry, kde mají problémy s plodností oba partneři nebo kde se příčiny nepodařilo zjistit.

Postiženy jsou tím tedy statisíce lidí. Nová technika může být zvláště slibná pro tu desetinu neplodných mužů, kteří nevytvářejí žádné spermie.

Reklama

Výběr článků

Načítám