Hlavní obsah

Sucho ve východním Středomoří je nejhorší za 900 let

Už osmnáct let trvá sucho, které sužuje východní Středomoří. Je nejhorší za posledních devět století, uvedl ve středu Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Do zasažené oblasti patří Kypr, část Turecka, Libanon, Jordánsko, Izrael a Sýrie.

Foto: Profimedia.cz

Krajina vypadá jako africká poušť, je na ní však farma na řeckém ostrově Lemnos.

Článek

Američtí vědci zkoumali suché roky v posledních staletích podle letokruhů stromů. Pokud byl daný rok dostatek vody, letokruhy jsou široké, pokud bylo sucho, jsou tenké.

Vědci pod vedením Bena Cooka z Goddardova institutu, který funguje v rámci NASA, zkoumali živé i mrtvé stromy v severní Africe, Řecku, Turecku či Libanonu. Porovnávali je s letokruhy starých stromů z jihu Španělska, Itálie nebo Francie.

V letech 1100 až 2012 našli letokruhy svědčící o suchu přesně v obdobích, kdy ho popisují i historické prameny.

Nikdy však nebyly letokruhy menší než nyní, konkrétně v letech 1998 až 2012.

„Toto období je o polovinu sušší, než bylo nejsušší období za posledních 500 let a o 10 až 20 procent sušší, než bylo nejsušší období za posledních 900 let,” uvedl Cook.

Trvá už příliš dlouho

Autoři studie spekulují, zda to, co nyní region zažívá, není začátek déle trvajícího období velkého nedostatku srážek. Určitě je to ale podle nich důkaz, že v regionu se projevují globální změny klimatu.

Při porovnání severního a východního Středomoří zjistili, že pokud bylo v jižní Itálii či Francii sucho, pak východ zažíval vlhčí období a naopak. Sucha v západní oblasti jsou sice v historii velká, ale svou délkou se nijak nevymykají, současné sucho na východě ale trvá dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám