Hlavní obsah

Ministryně Valachová: Novelu o inkluzi prezident podepsal, já ji jen provádím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společné vzdělávání, které má být od září zahájeno na základních školách, není podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) šílený plán. Valachová tak při své úterní návštěvě Středočeského kraje reagovala na kritiku prezidenta Miloše Zemana. Ten uvedl, že podle jeho názoru bude takzvané inkluzivní vzdělávání nezdařeným experimentem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

„Já rozhodně nejsem realizátorka nějakého šíleného plánu. Zdvořile bych si dovolila upozornit na to, že novelu školského zákona schválil Parlament a podepsal pan prezident republiky a já jako ministr zákon provádím,” řekla Valachová.

Nepodporuje strašení rodičů

Připomněla, že o tématu s prezidentem už v minulosti hovořila a podle ní opakovaně prohlásil, že s dětmi s lehkým mentálním postižením není v rámci vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu problém.

„Co se týká dětí se středním nebo těžkým mentálním postižením, těch se dané věci, tak jak jsou nyní realizovány, netýkají a tyto děti se vzdělávají a mají vzdělávat v rámci speciálních škol,” uvedla ministryně.

Zdůraznila, že nechce podporovat strašení rodičů, že by přišli o podporu svých dětí v rámci speciálních škol nebo že je musejí někam přesouvat.

Chce si o tom se Zemanem promluvit

Zeman v nedělním Pressklubu rozhlasové stanice Frekvence 1 uvedl, že pokud inkluze skutečně začne, bude to jeden z mnoha nezdařených experimentů ve školství, který dětem i učitelům uškodí. Společné vzdělávání zdravých a postižených dětí je podle něj módní vlnou.

Valachová uvedla, že nechce Zemanovi nic vzkazovat přes média a ráda se s ním při nejbližší příležitosti či schůzce k tématu vrátí.

Cílem inkluze je začlenit do běžných kolektivů na základních školách děti s lehkým mentálním postižením, mimořádně nadané děti i školáky s dalšími omezeními. Výuka má být přizpůsobena jejich potřebám. Se zvládnutím potíží, odlišností či zdravotních omezení pomohou asistenti, ale také nové školní pomůcky.

Je třeba vyřešit ekonomické otázky

Se zavedením inkluze na školách v ČR se po deseti letech diskusí počítalo od letošního září. Plán vyvolal bouřlivé debaty a u některých rodičů také obavy z toho, jak jejich potomci tento přechod zvládnou. Proto se nakonec ministerstvo školství rozhodlo, že inkluze bude zavedena postupně a vyčlenilo si na vytvoření těchto změn dva školní roky, tedy období od letošního září do září 2018.

Valachová v úterý o inkluzi hovořila se středočeským hejtmanem Milošem Peterou (ČSSD), který připomněl, že celý proces je už uzákoněn.

„My vítáme, že je tam dvouleté přechodné období. Pro nás je priorita, aby to bylo úspěšné a aby se vyřešily ekonomické otázky, to znamená finance, zabezpečení, jistota těch speciálních škol,” řekl Petera. Podle hejtmana by se do dvou let měly tyto problémy vyřešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám