Hlavní obsah

Jihočeská univerzita nezvolila rektora ani na třetí pokus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Akademický senát Jihočeské univerzity (JČU) v pondělí ani ve třetí volbě nezvolil nového rektora. O funkci usiloval dosavadní rektor Libor Grubhoffer, ředitel výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák a děkan zemědělské fakulty Miloslav Šoch. Mandát současného rektora skončí 31. března.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Kandidáti na rektora Jihočeské univerzity. Zprava Pavel Kozák, Miloslav Šoch a Libor Grubhoffer

Článek

Ani jeden z kandidátů nezískal v žádném ze tří kol nadpoloviční většinu všech hlasů.

"Domnívám se, že toto je poprvé, kdy ani ve třetí volbě nebyl rektor zvolen. Čtvrtá volba čeká Jihočeskou univerzitu zřejmě poprvé," řekl předseda akademického senátu Ondřej Doskočil.

Pondělní volba trvala téměř dvě hodiny. V prvním kole získal nejméně hlasů Šoch, dále tak postoupili Grubhoffer s Kozákem. Ve druhém kole získal současný rektor 17 hlasů a Kozák 14. Ve třetím kole pak Grubhoffera volilo 18 senátorů a Kozáka 15. V pořadí čtvrtá volba se uskuteční 3. března. Rektora volí 40 senátorů.

Výběr nového rektora opakovaně brzdí fakt, že řada členů senátu se zdržuje hlasování. Nic na tom nezměnil ani projev Pavla Kozáka před dnešním třetím kolem.

"Volte, ať máme nového rektora. Vy nerozhodnutí, zkuste se rozhodnout na jednu nebo druhou stranu," vyzval Kozák akademické senátory.

Spory se Zemanem

Grubhoffer, jenž je známý svou otevřenou kritikou prezidenta Miloše Zemana, vede univerzitu od roku 2012.

V minulosti se například zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem. Prezident pak Grubhoffera opakovaně nepozval na udílení státních cen na Pražském hradě. [celá zpráva]

Grubhoffer pondělní volbu nechtěl komentovat. Na funkci kandidoval v každé ze tří voleb. První byla loni v prosinci a druhá letos v lednu.

V akademickém senátu Jihočeské univerzity zasedají zástupci všech osmi fakult univerzity z řad učitelů i studentů. Pro nového rektora se musí v jednom ze tří kol vyslovit v tajném hlasování minimálně 21 senátorů. Pokud akademický senát nevybere vhodného rektora do 31. března, povede univerzitu pověřená osoba s omezenými pravomocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám