Hlavní obsah

Jihočeská univerzita nominovala na třetí volbu rektora 20 kandidátů

– České Budějovice

Akademický senát Jihočeské univerzity (JČU) nominoval na nového rektora 20 kandidátů. Bude záležet na nich, zda nominaci přijmou a opakované volby se zúčastní. Jihočeská univerzita hledá nového rektora od prosince. Ve dvou tříkolových volbách nezískal žádný z adeptů potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Na akademické půdě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se 12. ledna opakovala volba rektora pro období 2016 až 2020.

Článek

„To číslo se postupně navyšuje. Pro první volbu se sešlo 12 nominací, ve druhém případě jich bylo 15,” uvedl předseda senátu Ondřej Doskočil.

Akademický senát nemůže prozradit konkrétní jména nominovaných. Doskočil uvedl, že pro třetí volbu rektora obec shromáždila 53 návrhů, na nichž bylo zmíněných 20 jmen.

Stávajícímu rektorovi vždy scházel jeden hlas

Mandát současného rektora Libora Grubhoffera skončí 31. března. Vědec, jenž se věnuje parazitologii, kandidoval do funkce i v předchozích dvou volbách. V prosinci i minulý týden mu ke zvolení chyběl vždy jeden hlas.

„Jsem připraven přijmout účast ve třetí volbě, pokud budu nominován. Činím tak s vědomím, že cítím velkou podporu ze studentské i pedagogické části akademické obce, abych pokračoval v započatém díle,” napsal v pondělí ve svém vyjádření Grubhoffer.

Pokud akademický senát nevybere vhodného rektora do 31. března, povede univerzitu pověřená osoba s omezenými pravomocemi.

Grubhoffer je v čele Jihočeské univerzity od roku 2012. V první volbě proti němu stál děkan zemědělské fakulty Miloslav Šoch. V lednu na funkci nově kandidoval někdejší rektor Václav Bůžek a bývalý ministr Rusnokovy úřednické vlády Dalibor Štys.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám