Hlavní obsah

O Vánocích proletí kolem Země dvoukilometrový asteroid

Na Štědrý den proletí kolem Země zhruba dva kilometry dlouhý asteroid, a to ve 28krát větší vzdálenosti, než je Země od Měsíce. Podle astronomických měřítek Zemi jen „těsně” mine, ve skutečnosti však pro ni nepředstavuje sebemenší hrozbu.

Foto: Profimedia.cz

Země a asteroid

Článek

Naposledy kolem naší planety letěla kometa, a to 31. října, na svátek Halloweenu. Těleso bylo vzdáleno 500 000 kilometrů, tedy 1,3 vzdálenosti Země od Měsíce. "Můžeme očekávat zhruba každý rok několik těles v této velikosti a vzdálenosti," řekl agentuře AFP ředitel observatoře Armagh v Severním Irsku Mark E. Bailey.

Vánoční asteroid dostal název 2003 SD220, protože byl objeven v roce 2003. "Nepatří na náš seznam nebezpečných těles," řekla astronomka z pařížské observatoře Maria-Antonietta Barucciová. "Neexistuje žádné nebezpečí, můžeme být klidní, uvolnění a užít si Vánoce," dodala výzkumnice z francouzského Národního výzkumného centra CNRS.

Další v roce 2029

Další očekávaný průlet asteroidu v blízkosti Země se uskuteční v roce 2029. Asteroid Apophis proletí ve vzdálenosti desetkrát menší, než jsou od sebe Země a Měsíc, tedy asi kolem 30 000 kilometrů. "Ale ani ten nebude tak nebezpečný," uvedla Barucciová.

Kolize mezi Zemí a kosmickými tělesy delšími než kilometr se stávají zhruba jednou za 100 000 let. Před 65 milióny let byl asteroid, který způsobil zánik dinosaurů a dokonce 75 procent všech známých forem života, desetkrát větší než 2003 SD220," řekl Bailey.

Odborníci stále opakují, že v nadcházejících letech není známo nebezpečí blížící se kolize mezi Zemí a asteroidem. Vyloučit do budoucna se to ale nedá. Vše záleží na sledování a zjišťování pohybu kosmických těles. A také na vývoji technologie, která by umožnila odkloněním či zničením komety nebo asteroidu hrozící srážce zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám