Hlavní obsah

Obří asteroid proletí kolem Země

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci příštího týdne proletí kolem Země asteroid obřích rozměrů. Vesmírné těleso s průměrem okolo 400 metrů mine podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v bezpečné vzdálenosti více než 480 000 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obří asteroid způsobil ve vědeckém světě poměrně rozruch, protože se jej podařilo odhalit teprve nedávno – 10. října na něj upozornila Havajská univerzita. Planetka s katalogovým označením 2015 TB145 proletí přitom kolem země už 31. října, tedy v sobotu.

„Podle kosmických měřítek jde o opravdu těsný průlet, žádná srážka ale samozřejmě nehrozí,“ prohlásil Paul Chodas, který zkoumá v NASA vesmírné objekty.

Podobně těsný průlet NASA očekává opět až v roce 2027.

Podle něj ale podmínky pro sledování nebudou ideální. „Objekt zůstane poměrně temný, pozorovatelé na Zemi se neobejdou bez alespoň malého teleskopu,“ doplnil Chodas.

Vzdálenost 480 000 kilometrů totiž představuje 1,3násobek vzdálenosti Měsíce od Země. Podobně těsný průlet NASA očekává opět až v roce 2027.

Země je pod palbou několikrát do roka

Kosmická tělesa menších rozměrů na Zemi dopadají poměrně často. Většinou jde o tzv. bolidy, tedy velice jasné meteory. V posledních dvou desetiletích jich odborníci v NASA napočítali více než pět set.

Foto: NASA

Mapa bolidů, které spadly na Zem v uplynulých 20 letech

Cestě bolidů se během uplynulých dvou dekád nevyhnul prakticky žádný kontinent. Během dne jich podle amerického časového pásma spadlo 255 a v noci 301. Ta nejmenší zaznamenaná přirozená kosmická tělesa měla sílu 1 GJ, tedy odpovídala výbuchu pěti tun TNT.

Většina spadlých meteoritů, tedy těch, které vstoupily do zemské atmosféry, však podle zveřejněné mapy NASA měla sílu mezi 10 a 10 000 GJ. Jednoznačně nejsilnější pak byl dopad čeljabinského meteoritu, který vstoupil do zemské atmosféry nad jižním Uralem v únoru předloňského roku. [celá zpráva]

Jeho síla odpovídala výbuchu 500 000 tun TNT. Podle odhadů měl rychlost kolem 54 000 km/h. Nárazová vlna, kterou způsobil, obletěla Zemi dvakrát kolem dokola.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám