Hlavní obsah

Školní inspekce se zaměří na etickou výchovu ve školách

– Praha

Česká školní inspekce bude zjišťovat, jakým způsobem se na základních školách a víceletých gymnáziích učí etická výchova. Zaměří se také na její vliv na celkovou atmosféru školy. Pro vyučování tohoto volitelného předmětu bylo proškoleno přes tři tisíce pedagogů. Učí se na více než pěti stovkách škol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Etická výchova se do vzdělávacích plánů dostala před pěti lety jako nepovinný předmět. „Rozvíjí sociální dovednosti žáků a pomáhá jim osvojit si empatii a mezilidskou komunikaci. Podle našich zkušeností se ve školách, které ji zavedly, daří výrazně omezovat šikanu a další negativní jevy a celkově zlepšovat atmosféru,” uvedl v tiskové zprávě ředitel obecně prospěšné společnosti Etická výchova Dušan Drabina.

Národní institut dalšího vzdělávání (NIDV) loni ve spolupráci s Etickým fórem ČR připravil ucelenou čtyřdílnou řadu pro všechny ročníky ZŠ, připravuje také další výukové materiály.

Zatímco v minulosti bylo zavedení etické výchovy do škol snahou jednotlivých učitelů, dnes je z ní plnohodnotný volitelný předmět s jasným obsahem a vlastními učebnicemi.
Kateřina Valachová (ČSSD), ministryně školství

Ministerstvo školství podporuje školení dalších pedagogů a usiluje o to, aby byl na etickou výchovu kladen větší důraz i na pedagogických fakultách. „Zatímco v minulosti bylo zavedení etické výchovy do škol snahou jednotlivých učitelů, dnes je z ní plnohodnotný volitelný předmět s jasným obsahem a vlastními učebnicemi. Jsme rádi, že jej můžeme podpořit, a pomoci tak mimo jiné společnému vzdělávání a vytváření lepšího klimatu na základních školách,” uvedla ministryně Kateřina Valachová (ČSSD).

Adopce škol

Výuku etiky mohou takzvanou adopcí škol podpořit i firmy. Jedná se o program Adopt a School for Ethics, který vznikl v roce 2012 z iniciativy Elišky Haškové Coolidge, odbornice na etiketu, bývalé asistentky amerických prezidentů. Firma si v jeho rámci „adoptuje” svou vlastní školu a podpoří v ní zavedení etické výchovy.

„Firmy tak mohou přispět k dlouhodobému zlepšování naší společnosti a mezilidské důvěry v ní. Samy navíc jistě ocení lepší morálku a měkké dovednosti v nových generacích potenciálních zaměstnanců a manažerů,” uvedla iniciátorka programu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám