Hlavní obsah

Možná nepřežije, ale nemá jinou šanci. Unikátní zákrok se má uskutečnit v roce 2017

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ambiciózní plán na transplantaci hlavy dostal letos v březnu zelenou poté, co se našel první dobrovolník. Italský chirurg Sergio Canavero nyní shání lékaře, kteří mu pomohou dovést celou operaci úspěšně do konce. Canavero vystoupil minulý týden na setkání Americké akademie neurologických a ortopedických chirurgů v Marylandu, kde apeloval na své kolegy, aby mu pomohli.

Italský chirurg prezentoval svůj záměr na transplantaci hlavy v USAVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Canavero si během své řeči ke kolegům nebral vůbec žádné servítky. „Všechno, co jste se doposud učili, je špatně,“ prohlásil italský chirurg hned na úvod asi dvouapůlhodinové prezentace.

Foto: Profimedia.cz

Italský chirurg Sergio Canavero a třicetiletý Rus Valery Spiridonov, který si chce nechat transplantovat hlavu, na přednášce pro americké lékaře

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dále vysvětlil, jak by chtěl dosud nevídaný zákrok provést. Obě hlavy by se oddělily ve stejnou chvíli od páteře mimořádně ostrou čepelí zajišťující přesný řez. K tělu dárce by se pacientova hlava připevnila za pomoci polyethylenglykolu, který by měl spojit oba konce páteře. Následně by lékaři k sobě přišili svalovou a oběhovou tkáň a pacient by zůstal čtyři týdny v kómatu, než se řez zhojí.

Ke stimulaci propojení páteře a nervové soustavy by se použily malé elektrické šoky. Pacient by po probuzení měl být schopen pohybu, cítit obličej a dokonce mluvit svým hlasem, tvrdí Canavero. Musel by dostávat masivní dávky imunosupresivních preparátů, aby se oba cizí orgány neodmítaly.

Pokud ale přestaneme riskovat, můžeme zůstat jen ležet a čekat na smrt.
italský chirurg Sergio Canavero

„Šance na úspěch je 90 procent. Ve všem existuje riziko, pokud ale přestaneme riskovat, můžeme zůstat jen ležet a čekat na smrt. Já potřebuji vaši pomoc a potřebuji vaši asistenci, abych to zvládnul,“ apeloval dále podle serveru Science Alert na své kolegy.

Mám strach, přiznává pacient 

Canaverova metoda není nijak převratná. Vychází z podobných pokusů na zvířatech, které se uskutečnily už v 70. letech minulého století. U lidí ale pokusy o propojení míchy dosud selhávaly. Podle Canavera ale prohloubení znalostí a technologického pokroku v neurochirurgii už úspěšné spojení míchy u lidí umožňuje.

„Jsem o tom skálopevně přesvědčen. Všechny potřebné technologie pro transplantaci hlavy máme již k dispozici,“ prohlásil již dříve italský chirurg s tím, že nyní je již zapotřebí sehnat pouze tělo dárce, u kterého nastala mozková smrt.

BEZ KOMENTÁŘE: Rus Valery Spiridonov chce podstoupit transplantaci hlavy

Jedince, který by chtěl svou hlavu dosadit na cizí tělo, totiž již našel. Třicetiletý Rus Valery Spiridonov, který trpí vzácnou spinální svalovou atrofií, kvůli níž se prakticky nemůže pohybovat, se přihlásil už loni v březnu. [celá zpráva]

„Není to jen úžasná příležitost pro mě, ale také pro další generace. A to ať už bude výsledek operace jakýkoliv,“ prohlásil Spiridonov s tím, že samozřejmě počítá i s variantou, že by se operace nepodařila. „Samozřejmě mám strach,“ podotkl.

Spiridonov ale zároveň věří, že by mu mohla operace pomoci: „Pokud to vyjde, zbavím se všech limitů, které mě v současnosti omezují.“

Chirurg z italského Turína bude ale muset sehnat ještě finanční krytí k uskutečnění první transplantace. Operace, kterou by chtěl uskutečnit v roce 2017 v Londýně, by měla stát 7,5 miliónu liber, tedy v přepočtu bezmála 283 miliónů korun.

Výsledek je nejistý

Odpůrci však varují, že výsledek operace je velmi nejistý a chirurg chce na sebe pouze upoutat pozornost. Upozorňují také na etické otázky – zda není operace jasným rozsudkem smrti.

„Jednou z hlavních obav je samozřejmě to, jestli můžete udržet mozek na živu při provádění takovéto procedury,“ prohlásil krátce po prezentaci ambiciózního plánu operace americký chirurg Raymond Dieter.

Podle Canavera ale procedura s sebou žádné etické kontroverze nenese, protože bylo vybíráno pouze mezi dobrovolníky, u kterých neexistuje žádná jiná šance na léčbu. Nicméně některé otazníky přetrvávají. Pokud by například měl člověk s novým tělem děti, nebyly by jeho, nýbrž dárce, z jehož těla by pocházelo sperma, případně vajíčka.

Transplantací hlavy, nebo přesněji řečeno těla, ovšem Canaverovy plány nekončí. Pokud podle něj věda pokročí v klonování lidí, bude možné, aby si pacienti v určitém věku nechali zkopírovat své vlastní, mladší tělo ze vzorku své DNA. Na ně by pak chirurgové nasadili jejich hlavu, takže by si lidé uchovali svou osobnost i vzpomínky a žili by déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám