Hlavní obsah

Tři kosmonauti se z ISS vrátili o měsíc později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Almaty
Aktualizováno

Trojice kosmonautů, kteří strávili téměř sedm měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se ve čtvrtek odpoledne vrátila na Zemi. Přistání jejich vesmírné lodi Sojuz-TMA-15M v Kazachstánu vysílal americký Národní úřad pro kosmonautiku a letectví (NASA) v přímém přenosu na své internetové stránce.

Tři kosmonauti se z ISS vrátili o měsíc později Video: nasa.gov

 
Článek

Američan Terry Virts, Italka Samantha Cristoforettiová a Rus Anton Škaplerov se na Zemi vrátili po 199 dnech, tedy o měsíc později, než bylo původně plánováno, a to kvůli selhání nosné rakety nákladní lodi Progress z konce dubna.

Návrat trojice už neohrozila nejnovější komplikace, když posádka ISS v noci na středu musela korigovat prostorovou orientaci orbitálního komplexu. Tu narušilo neplánované spuštění motorů zaparkované lodi Sojuz. Nečekaný manévr podle expertů zavinil chybný povel ze Země. [celá zpráva]

Italka při letu překonala rekord v délce pobytu ženy v kosmu.

Na ISS nyní budou, a to celý rok, Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly. Šest měsíců s nimi stráví další ruský kosmonaut Gennadij Padalka.

Foto: NASA, Reuters

Pohled na ISS

Od spojovacího uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se vesmírná loď oddělila v poledne bez jakýchkoli technických potíží a posádka se podle ruských dispečerů cítila dobře. Sojuz kolem 15:00 SELČ zapnul brzdící motory ve výšce asi 350 kilometrů nad Zemí. V jedenáctikilometrové výši se pak otevřel přistávací padák. Samo přistání se uskutečnilo na plánovaném místě, asi 145 kilometrů jihovýchodně od kazašského města Džezkazgan.

Hned po přistání zamířily k přistávacímu modulu vrtulníky se záchranáři. Podle agentur bylo přistání úspěšné. Další posádka má na ISS letět 24. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám