Hlavní obsah

Vzácný delfín se chová jako chameleon

Novinky, zgl

Není žádným tajemstvím, že chameleoni dokážou měnit svou barvu podle emocí. Touto unikátní schopností se ale může pochlubit také vzácný delfín, který do muzea Taiji Whale v jižním Japonsku přitahuje poslední rok davy turistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Delfín mění barvu podle nálady

 
Článek

Zatímco delfíni skákaví jsou obvykle šediví, jedinečný mořský savec z japonského muzea má kůži zbarvenou do bíla. To ovšem pouze ve chvílích, kdy je v klidu a nic mu nevadí. Ošetřovatelé totiž vypozorovali, že v opačném případě se zbarví prakticky celý do růžova.

„Delfíni jsou nám podobní víc, než si řada lidí myslí. V podstatě to je, jako kdyby se červenal,“ uvedla jedna z ošetřovatelek.

Foto: Profimedia.cz

Vzácný delfín albín se dokáže červenat

Tento jev je způsoben velmi tenkou kůží, kterou vzácný delfín – albín má. Je tak tenká, že krevní cévy mohou způsobit změnu ”pleti” v závislosti na emočním stavu, uvedl server Dailymail.

Růžová mu zachránila život

Vzácný exemplář se přitom muzeu Taiji Whale podařilo získat jen úplnou náhodou. V loňském roce delfína vykoupili od rybářů. Ti se jej rozhodli prodat do obřího akvária právě kvůli jedinečnému zbarvení jeho kůže.

Pokud by měl tento albín stejně šedou kůži jako ostatní delfíni skákaví, rybáři by jej s největší pravděpodobností stejně jako zbytek úlovku prodali na maso. Takto ale za něj dostali více peněz. Růžové zbarvení mu tak bez nadsázky zachránilo život.

Foto: Profimedia.cz

Delfíní maso se v Japonsku považuje za pochoutku

Turistická atrakce vs. seriózní výzkum

Ekologičtí aktivisté přesto podali už v loňském roce na muzeum žalobu. Podle nich je vzácný albín využíván pouze jako turistická atrakce a prakticky nikdo nebere ohled na jeho zdravotní stav a nutnost zvláštního zacházení kvůli ztenčené kůži.

Vedení muzea Taiji Whale však tvrdí, že zvířeti udělalo laskavost, protože delfíni albíni jsou právě pro své zbarvení na moři snadnou kořistí. Jednoduše nedokážou splynout tak jako jejich příbuzní s šedivou kůží.

Podle nich je navíc zdravotní stav tohoto vzácného exempláře monitorován za pomoci pravidelných krevník testů. Ty prý dokládají, že je „fyzicky a duševně zdravý“. Pro výzkumné účely je navíc kromě ošetřovatelů také pod dohledem vědců z Tokijské univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Vzácný delfín skákavý se svým příbuzným s šedivou kůží

Víte, že…

Foto: Profimedia.cz

Chameleon

O chameleonech se často tvrdí, že dokážou měnit svou barvu podle prostředí. Prý se díky této schopnosti mohou daleko lépe schovávat před predátory.

Jenže to je omyl. Tato skupina ještěrů z čeledi chameleónovitých mění svou barvu podle emocí, jedinci na to stačí pouhé tři vteřiny.

Podle zabarvení tak snadno můžeme poznat, jakou má chameleon náladu. Zároveň změna barvy slouží také k domluvě mezi samotnými chameleony a namlouvání, a to aniž by se museli pohnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám