Hlavní obsah

Po marihuaně častěji sahají osoby s genetickými sklony ke schizofrenii

Právo, mcm

Souvislost mezi užíváním marihuany či hašiše a schizofrenií je známa dlouho. Zatím se však jen soudilo, že požívání obou drog způsobuje – nebo aspoň podněcuje – psychickou poruchu. Britští experti ale podle německých novin Die Welt zjistili, že funguje také opačná závislost.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

K oběma drogám, které jsou získávány z konopí, sahají podle Roberta Powera z londýnské vysoké školy King’s College nejčastěji lidé, kteří mají sklony ke schizofrenii. „Je zjištěno, že spotřeba konopí je výrazně vyšší mezi lidmi, kteří trpí schizofrenií, než mezi běžnou populací,“ uvedl britský expert ve studii, kterou zveřejnil odborný list Molecular Psychiatry.

Studie se opírá o výzkum 2 tisíc lidí

A pak zašel ještě dále: čím vyšší má člověk riziko schizofrenie, tím pravděpodobnější je, že propadne marihuaně či hašiši. Britský vědec a jeho tým se opřeli o výzkum provedený u dvou tisíc lidí, z nichž někteří marihuanu a hašiš konzumovali a jiní ne.

Z analýzy specialisté zároveň vyvodili, že existuje jistá souvislost mezi genetickými riziky, jež vedou u lidí ke schizofrenii, a užíváním různých omamných látek. Podle londýnského vědce Roberta Powera geny určují, jaké podněty nás nejvíce zaujmou a jakým rizikovým faktorům jsme ochotni se vystavit.

Ty geny, které vedou ke schizofrenii, tak mohou mít na svědomí, že člověk sáhne spíše po marihuaně než po jiném dráždidle. Droga tímto způsobem dostává šanci zvýšit riziko, že se duševní porucha otevřeně projeví. Při zjišťování rizik schizofrenie bude tedy asi vhodné zaměřit se na lidi, kteří konzumují drogy z konopí, i když jim zatím nic není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám