Hlavní obsah

Led v Antarktidě taje dvakrát rychleji, za rok se ho rozpustí 160 miliard tun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Antarktidě roztaje ročně 160 miliard tun ledu, což je dvakrát víc než v předchozí dekádě. Plyne to z dat evropské družice CryoSat, která je vybavena radarem pro měření tloušťky a profilu ledu. Tání způsobuje roční růst hladiny moře o 0,43 mm.

Foto: ESA

Radarový systém družice CryoSat dokáže zjistit tloušťku ledu i tvar povrchu ledové pokrývky.

Článek

Tání popisuje studie v odborném časopisu Geophysical Research Letters, která vychází z měření z let 2010 až 2013 a srovnává je s daty získanými v letech 2005 až 2010.

Ze zprávy plyne, že ročně se síla ledové pokrývky snižuje o dva centimetry. Nejvíce ledu, 134 miliard tun, odtává v Západní Antarktidě, 23 miliard na antarktickém poloostrově sahajícím k Jižní Americe.

Tloušťka ledu ve východní Antarktidě se skoro nemění, protože tuto oblast zasáhlo několik velkých sněhových bouří s vydatnými sněhovými srážkami.

Foto: ESA

Úbytek ledu v Antarktidě, červené jsou nejvíce postižené táním, modré značí místa, kde led přirůstal.

Nejvíce je táním postiženo šest ledovců u Amundsenova moře, protože je omývají teplé vody oceánu, které k ledovému kontinentu ženou silnější větry generované změnami klimatu.

Smithův ledovec dokonce ztrácí ročně devět metrů.

Družici CryoSat vypustila v roce 2010 Evropská kosmická agentura ESA. Je vybavena novým radarovým systémem, se dvěma anténami, které umožňují zjistit nejen sílu ledu, ale také tvar povrchu ledové pokrývky. Družice sledovala 96 procent povrchu ledového kontinentu se zaměřením na jeho západ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Družicové snímky zachytily odlamování ledovců Pine Island a Thwaites v letech 2002 - 2014Video: Reuters

Podle další zprávy je už tání ledovců u Amundsenova moře takřka nezvratné, návrat do původního stavu by si vyžádal několik staletí. Pokud by ale všech šest ledovců roztálo, zvedla by se hladina moře o 1,2 metru.

Kdyby roztál všechen led v Antarktidě, stouply by hladiny oceánů o 58 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám