Hlavní obsah

Našli jsme vrak Kolumbovy lodi Santa Maria, hlásí archeolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký podmořský archeolog Barry Clifford tvrdí, že našel u pobřeží Haiti vrak lodi Santa Maria, s níž mořeplavec Kryštof Kolumbus objevil v roce 1492 americký kontinent. Vlajková loď Kolumbovy expedice najela u Haiti na mělčinu a podle dosavadních poznatků bylo její dřevo použito na stavbu tamního města Môle Saint-Nicolas.

Foto: Profimedia.cz

Kolumbova expedice se plavila na třech lodích. Kromě Santa Marii se k břehům Ameriky dostaly také Pinta a Nina, jak ukazuje malba z konce 18. století.

Článek

Pokud se potvrdí, že vrak nalezený u severních břehů Haiti je opravdu Kolumbova loď, bude to jeden z nejvýznamnějších podmořských archeologických nálezů.

“Všechny geografické, topografické a archeologické poznatky nepochybně ukazují na to, že je to Kolumbova slavná vlajková loď Santa Maria,” cituje Clifforda britský deník The Independent.

“Haitská vláda je nesmírně vstřícná. Teď musíme vyřešit, jak provést důkladný archeologický průzkum vraku,” řekl.

Cliffordův tým zatím s nálezem nehýbal, pouze prováděl měření a fotodokumentaci. Výsledky porovnal s údaji, které pořídil na místě už v roce 2003, kdy si ale ještě nebyl jistý, že se ve vodě skrývá právě Santa Maria.

Dělo už někdo ukradl

Důkazy ale podle něj hovoří jasně. Zejména lokalita nálezu přesně odpovídá tomu, co o zkáze lodi napsal Kolumbus ve svých denících. Našlo se také přesně stejné dělo, jaké se nacházelo na Santa Marii. Mezitím však pozůstatky už stačil někdo vyrabovat a dělo zmizelo.

Santa Maria se proslavila, když v říjnu roku 1492 zakotvila po dvouměsíční plavbě se dvěma dalšími španělskými karavelami Pintou a Ninou u jednoho z bahamských ostrovů. Kryštof Kolumbus a jeho posádka v domnění, že se dostali do Indie, vstoupili na americkou půdu.

V prosinci téhož roku chtěl Kolumbus v noci vyplout směrem ke Kubě, ale loď najela na mělčinu a uvízla na útesu. Dosud se věřilo, že dřevo z rozebraného vraku posloužilo ke stavbě města La Navidad (Vánoce), pozdějšího Môle Saint-Nicolas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám