Hlavní obsah

Unikátní vědeckou ponorku za 160 miliónů rozdrtila voda v hloubce 10 kilometrů

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z nejvybavenějších vědeckých robotizovaných podvodních zařízení bylo zničeno, když jej v hloubce deseti kilometrů rozdrtil tlak vody. Ponorka Nereus v hodnotě osmi miliónů dolarů (zhruba 160 miliónů korun) byla na průzkumu mořského příkopu Kermadec severovýchodně od Nového Zélandu, když nápor okolní vody způsobil její implozi, napsal v pondělí server BBC.

Foto: Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI)

Ponorka Nereus při spouštění pod hladinu

Článek

Zkáza ponorky Nereus se odehrála v sobotu. Kolem 14. hodiny místního času vědci ztratili se zařízením spojení. Následně zjistili, že po „vlajkové lodi“ americké vědecké komunity zbyly jen trosky rozeseté po hladině moře.

Nereus byl postaven v roce 2008 jako zařízení, které dokáže buď s dálkovým ovládáním, nebo i zcela samostatně zkoumat nejhlubší mořské příkopy. Disponoval průkopnickými technologiemi, které mu umožnily dostat se do míst, která byla před tím pro vědce nedostupná. Energii zajišťovaly lithium-ionové baterie, telemetrii a ovládání zase optické kabely tenké jako lidský vlas, které si vypůjčil z vojenské techniky.

„Bylo to jediné zařízení svého druhu, které nám i přes svůj krátký život poskytlo úžasný pohled do neprozkoumaných hlubin oceánu při hledání odpovědi na nejzákladnější vědecké otázky týkající se života na Zemi,“ komentoval ztrátu Timothy Shank z Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), která ponorku provozovala.

Nereus byl pojmenován po řeckém mořském titánovi a dosáhl během své kariéry maximální hloubky 10,902 kilometru a podílel se též na zkoumání Mariánského příkopu, nejhlubšího zatím známého místa v oceánu. Vědci s možností, že zařízení v takových hloubkách nevydrží drtivý tlak okolní vody, počítali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám