Hlavní obsah

Asteroid se sílou 50 jaderných pum může ohrozit Zemi v roce 2032

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáct let dělí Zemi od možné srážky s poměrně masivním asteroidem, který nově objevili ukrajinští astronomové. Jde o planetku širokou 410 metrů.

Zemi mine v roce 2032 velký asteroid

 
Článek

Ačkoli je pravděpodobnost dopadu podle současných propočtů velmi malá, jde podle serveru io9 o nejzávažnější hrozbu z vesmíru v dohledné době.

Na Turínské stupnici nebezpečnosti má objekt označený 2013 TV135 pouze "1", i ta však znamená, že si zaslouží pečlivé monitorování. Za potencionální hrozbu jsou považovány všechny objekty, které se mohou ocitnout Zemi blíže než 7,5 miliónu kilometrů.

Pravděpodobnost se může měnit

TV135 má proletět ve vzdálenosti 1,7 miliónu kilometru, ale nikdo nedokáže vyloučit nepředvídatelné změny dráhy. Šance, že Zemi mine je 99,9984%, střet je tak podle odborníků sice nepravděpodobný, ale ne nemožný. Pravděpodobnost se může během příštích let měnit.

Rozměry asteroidu by pravděpodobně nestačily na apokalyptickou obdobu vyhubení dinosaurů, ale i tak by případný dopad měl sílu kolem 2 500 megatun TNT, což je padesátkrát více než dosud odpálené největší jaderné bomby.

Jediný další známý objekt s jedničkou na Turínské stupnici je 2007 VK184 s průměrem jen 184 metrů, který má protnout dráhu někdy v období 2048–2075.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám