Hlavní obsah

Technologii trojrozměrného tisku se otevírá mikroskopický svět

– Vídeň
Novinky, pst

Technologie trojrozměrného tisku se dále dynamicky vyvíjí. Odborníci z vídeňské techniky nyní představili postup, při kterém vytiskli ve velmi krátkém čase model závodní formule o velikosti několika set nanometrů (miliardtin metru).

BEZ KOMENTÁŘE: Trojrozměrný tisk formule

 
Článek

Zveřejněný záznam ukazuje, jak mikroskopický model vzniká. Vídeňská tiskárna místo plastu používá pryskyřici, kterou vytvrzuje laserový paprsek. Experti tak podle serveru Universetoday posunuli hranici rozlišení při 3D tisku. Když laserový paprsek narazí na pryskyřici, vyvolá řetězovou reakci, která tekutou látku promění v tuhou jen v místě s nejvyšší intenzitou paprsku.

Dosavadní tiskárny tiskly objekty nejen v hrubším rozlišení, ale také o dost pomaleji. U dosavadních tiskáren se rychlost tisku závislá na rychlosti tuhnutí plastu pohybovala kolem několika milimetrů za sekundu. Vídeňská tiskárna vytvoří za jedinou sekundu pětimetrovou čáru.

S technologií trojrozměrného tisku se počítá při vytváření nejen hraček a menších nástrojů, ale i velkých dílů ve stavebnictví nebo i pro budoucí budování základen nebo lodí ve vesmíru.

Rakouskými odborníky zdokonalený mikrotisk najde naopak využití především ve zdravotnictví. Počítá se s ním pro vytváření konstrukcí pro vytváření buněčných struktur náhradních orgánů. Možnosti využití jsou však zřejmě ještě širší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám