Hlavní obsah

Asteroid, který dnes míjí Zemi, má vlastní měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asteroid jménem 1998 QE2, který 31. května míjí planetu Zemi, má svůj přirozený satelit. Obíhajícího souputníka tělesa, jež se přiblíží k naší planetě na vzdálenost zhruba 5,8 miliónu kilometrů ve 22:59 SELČ, pozorovali vědci z NASA díky 70metrovému radioteleskopu v kalifornském Goldstone.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace binárního asteroidu 1998 QE2Video: Reuters

 
Článek

Na měsíc asteroidu QE2, objeveného v srpnu 1998, přišli astronomové po analýze záznamů z teleskopu. Zatímco samotný asteroid má v průměru asi 2,7 kilometru, jeho satelit je menší, měří asi 600 metrů.

Život na planetě Zemi však v nebezpečí není, obě tělesa se k ní nepřiblíží na vzdálenost menší než 5,8 miliónu kilometrů, což je 15 krát dále, než je ze Země na její Měsíc.

Radarové snímky asteroidu ze vzdálenosti šesti miliónů kilometrů ve středu ukázaly, že je jeho povrch pokryt tmavými útvary, pravděpodobně krátery, a kolem své osy se otáčí jednou za méně než čtyři hodiny. „Radar umožnil spočítat rotaci stejně jako velikost asteroidu. Že je dvojitý, nás velmi překvapilo,“ uvedl na tiskové konferenci astronom Paul Chodas.

Vědci mají důvod k veselí, nestává se často, že se vesmírné těleso přiblíží tak blízko, tedy alespoň z hvězdářského hlediska. Budou mít skvělou příležitost pozorovat asteroid i s jeho souputníkem; podle NASA je 16 procent asteroidů, které se pohybují blíže Zemi, dvojitých či trojitých, což je podle serveru space.com poměrně dost.

Namířen směrem ke QE2 bude tudíž nejen radioteleskop v Goldstone, ale zařízení i v portorickém Arecibu. Asteroid QE2 se podle serveru universetoday.com navíc k Zemi takto přiblíží naposledy v tomto a příštím století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám