Hlavní obsah

Smrtící plísňová infekce znepokojuje západ USA

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako epidemii už začínají americké vládní agentury označovat šíření smrtící plísňové infekce na západním pobřeží USA. Nemoci, kterou vyvolávají spory plísní, podléhá až třetina napadených lidí.

Foto: Profimedia.cz

Plíseň druhu cryptococcus v lidské krvi.

Článek

Při absenci léčby, ale někdy i jí navzdory, infekce u nemocného rychle postupuje do mozku a dalších důležitých orgánů. A to s fatálními důsledky, uvedl Kausik Datta z lékařské fakulty Univerzity Johnse Hopkinse ve státě Maryland. Léčba s nasazením antimykotické terapie může být úspěšná, ale trvá měsíce.

Kryptokokózu vyvolávají dva druhy plísní: Cryptococcus neoformans (C. neoformans) a Cryptococcus gattii (C. gattii). První je nebezpečná především pro lidi oslabené virem HIV, kteří mají slabší imunitní systém, ovšem C. gattii je silnější a infikuje i jinak zdravé jedince, u nichž nebylo oslabení imunitního systému známo.

Šíření infekce

První případy se objevily v roce 1999 v kanadské nemocnici na ostrově Vancouver. Následující rok zaznamenaly především veterinární kliniky řadu případů infekce, což byl signál, že se šíří. Plísně byly pak častěji rozpoznány jako viník onemocnění i u lidí.

Nejprve se mohlo zdát, že jde o endemický problém, jehož ohnisko je pouze na ostrově Vancouver, ale od roku 2002 byly zaznamenány případy u lidí, kteří ostrov nenavštívili. Infekce se šířila dál.

C. gattii se do té doby vyskytovala hlavně v tropických a subtropických oblastech světa. Tam nemoc propukla zhruba u šesti lidí z miliónu. Ovšem Vancouver měl mnohem vyšší počet nemocných - 27 lidí z miliónu. A do roku 2007 bylo v celé Britské Kolumbii zaznamenáno na 200 nemocných osob, které neměly oslabený imunitní systém.

V té době se infekce začal šířit přes hranice do USA. Zpráva amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí mluví o 60 lidech napadených infekcí a přibližně stejném počtu zvířat (alpaky, kozy, koně a sviňuchy) ve státech Washington, Oregon, Idaho, Kalifornie a na Havaji.

Je na vině globální oteplování?

V Kanadě podléhal infekci jeden z deseti nemocných, v USA už jeden ze tří. Přestože i genetická analýza ukázala, že jde o shodné původce infekce, rozdílná míra úmrtnosti zůstává záhadou.

Stejně překvapuje i skutečnost, že se tato infekce začala šířit tak daleko na severu. Chladnější počasí Severní Ameriky nepovažovali odborníci za příznivé pro tyto plísně. Proto se někteří odborníci domnívají, že je to jeden z důsledků globálního oteplování, kdy se se změnami klimatu vytvářejí v některých oblastech teplejší kapsy, které plísním svědčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám