Hlavní obsah

Slovenský vynález slibuje omezit hory plastového odpadu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Svět si už léta marně láme hlavu, jak likvidovat obrovské množství plastového odpadu, který se v přírodě rozkládá až stovky let. Slovenští vědci nyní oznámili, že mají řešení na dosah: vymysleli nový obal na potraviny, který na první pohled vypadá jako plast, ale dá se rozložit v kompostu na ekologicky neškodné látky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Plastový odpad. Ilustrační foto

Článek

Za novinkou je tříletá práce výzkumné skupiny na Fakultě chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity v Bratislavě. „Kromě ekologických obalů na vajíčka se z této látky dají vyrábět různé tašky, fólie a lahve,“ vysvětluje šéf týmu Pavol Alexy.

Speciální látka je vyrobena podle týdeníku Život ze syrovátky a škrobu. „Po rozkladu nezůstávají v půdě žádné těžké kovy. Jsou to čistě uhlovodíkové produkty, které se rozkládají na biomasu,“ zdůraznil Alexy. „To neznamená, že pokud obal vyhodíme v lese, věc je zařízená. Látka se rozloží v kompostu, jinak je odolná vůči vodě, slunečnímu záření, je dlouho skladovatelná a mimořádně pevná,“ upozorňuje Alexy.

Vynález získal na nedávné světové výstavě v Tchaj-wanu zlatou medaili. „Ozývají se nám výrobci biopotravin, kteří chtějí používat ekologické obaly,“ dodal další člen týmu, Jozef Feranc.

Anketa

Třídíte odpad?
ano
88,2 %
ne
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44194 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám