Hlavní obsah

Asteroid příští týden mine Zemi jen těsně, bude blíž než satelity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Asteroid velký skoro jako polovina fotbalového hřiště proletí 15. února okolo Země. Průlet bude velmi těsný, těleso se dostane do větší blízkosti, než v jaké se nacházejí družice, americký Národní úřad pro letectví a vesmír však ujišťuje, že srážka nehrozí. Ke stejnému závěru mimo jiné dospěli i čeští astronomové.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace průletu asteroidu 2012 DA14 kolem Země

 
Článek

Planetka jménem 2012 DA14 o průměru 45 metrů a hmotnosti 135 000 tun se Zemi nejvíce přiblíží 15. února ve 20:24 SEČ, kdy přeletí nad pobřežím Sumatry rychlostí 7,8 kilometru za sekundu. Její vzdálenost bude činit pouhých 27 700 kilometrů, tedy desetinu cesty ze Země na Měsíc.

Přiblíží se každých 40 let

"V průměru se asteroid této velikosti do takové blízkosti Země dostává každých 40 let. Srážka s naší planetou hrozí každých 1200 let," upřesnil specialista na objekty nacházející se blízko Země Donald Yeomans během telefonické konference.

Jakkoli blízkost asteroidu k Zemi bude podle odborníka pozoruhodně malá, dokonce menší než některých geostacionárních družic, "známe jeho dráhu natolik dobře, že můžeme dospět k závěru, že nehrozí srážka se Zemí".

Při dalším průletu, v roce 2046, stejná planetka podle agentury AFP mine Zemi už ve vzdálenosti skoro miliardy kilometrů. 15. února však bude viditelná i amatérskými teleskopy z východní Evropy, Austrálie a Asie v podobě zářící tečky sunoucí se noční oblohou.

Dopad asteroidu by svět nezničil

Pokud by asteroid této velikosti dopadl na Zemi, další expert NASA Lindsey Johnson se domnívá, že by způsobil škody srovnatelné s pádem "tunguzského meteoritu" v roce 1908 v neobydlené části Sibiře, kde zničil les v okruhu 20 kilometrů; údajně i jeho průlet byl pozorován na české obloze. Tim Spahr z Harvardovy univerzity odhadl, že náraz by odpovídal výbuchu bomby o síle 2,4 megatun, což by stačilo k devastaci rozlehlé oblasti, ale nezpůsobilo by světovou pohromu. I na vyhlazení dinosaurů byl podle Spahra zapotřebí asteroid o průměru deseti kilometrů.

Viditelný bude 15. února

K obdobným závěrům dospěli i experti z České astronomické společnosti, snad s drobným rozdílem, že těleso bude pozorovatelné i malými dalekohledy a nejblíže k Zemi bude planetka ve 20:26 SEČ. V té době se bude lidem jevit nejjasněji, bude jen o málo slabší než hvězdy viditelné pouhým okem. Jen několik minut po svém nejjasnějším průchodu pak doputuje asteroid nad střední Evropu, vyjde na východě společně se souhvězdím Panny. V té době však nastane její zatmění a pozorovat ji bude možné až ve 20:48.

V době, kdy bude těleso kolem Země procházet, však nezpůsobí vůbec nic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám