Hlavní obsah

Z mobilního kosmodromu v Tichém oceánu odstartovala raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z mobilní startovací plošiny Ocean Odyssey v rovníkové oblasti Tichého oceánu v pondělí pozdě večer SEČ úspěšně odstartovala nosná raketa Zenit-3SL se spojovací družicí Eutelsat-70B. O hodinu a šest minut později umístila satelit na oběžnou dráhu.

Foto: Reuters

Start rakety Zenit. Ilustrační foto

Článek

"Jsme pyšní na to, že jsme Eutelsat úspěšně dopravili na místo. Zenit-3SL opět dokázal, že je spolehlivým systémem s úspěšností vyšší než 95 procent," citoval server SatNews Kjella Karlsena, prezidenta společnosti Sea Launch, která raketu vypustila.

Projekt startovací rampy v moři, v oblastech kolem rovníku, je společným dílem firem z Norska, Ruska, Ukrajiny a USA. Oblasti kolem rovníku jsou pro start raket nejvhodnější, protože se při startu využije maximální účinnost zemské rotace. Hmotnost těles může být vyšší než při startech z kosmodromů na zemi.

Společnost Sea Launch funguje od roku 1995. Ocean Odyssey je umístěna na někdejší těžební plošině, poblíž kotví loď, z níž se řídí odpalování nosných raket. V roce 2007 byla plošina poničena neúspěšným startem. Raketa na ní explodovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám