Hlavní obsah

Čtrnáct miliard let vývoje části vesmíru v pouhých 73 vteřinách

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astrofyzici vytvořili zatím nejrealističtější počítačovou simulaci části vesmíru, která mapuje jeho vývoj po Velkém třesku až po dnešní dobu. Čtrnáct miliard let se tak může promítnout do velmi krátkého snímku s vysokým rozlišením.

BEZ KOMENTÁŘE: Vývoj vesmíru od Velkého třesku do současnosti v necelé minutě a půl

 
Článek

Tým vědců z astrofyzikálního ústavu Harvard-Smithsonian center (CfA) v americkém Massachusetts a Heidelbergova institutu pro teoretické studie (HITS) v Německu k vytvoření 73 vteřinového videa využil software zvaný Arepo.

Tento nový program detailně zobrazuje různé galaxie v kosmickém prostoru pomocí speciální mapovací techniky. Na rozdíl od předchozích softwarů, které rozdělily vesmír na skupinu krychlí daného tvaru a velikosti, Arepo využívá síť, která je flexibilní a přizpůsobuje se pohybu v prostoru.

„Zachovali jsme veškeré výhody z předchozích kódů a nedostatky odstranili,“ sdělil Volker Springel, astrofyzik a expert na formování galaxií z institutu HITS, který software vytvořil.

Na cestě k nejobsáhlejší simulaci vesmíru

Aby se pak simulace mohla rozjet, použili vědci superpočítač Odyssey na Harvardově univerzitě. Jeho 1024 jader procesoru jim umožnilo vtěsnat 14 miliard let kosmických dějin do pouhých několika měsíců. Výsledkem je simulace, na které například Mléčná dráha i Andromeda skutečně vypadají jako spirální galaxie a ne jako rozmazané fleky v případě zobrazování předchozími softwary.

„Zjistili jsme, že Arepo zobrazuje podstatně více galaktických hvězdných formací s jejich atmosférou a plynovými prstenci. Jejich morfologie je mnohem jemnější než v případě předchozího simulátoru Gadget,“ uvedli vědci v komentáři k videu zveřejněném v polovině srpna.

„Rád bych dodal, že simulace, kterou jsme vytvořili, zobrazuje část vesmíru velmi podobného tomu našemu, ale není to zákonitě ten samý,“ uvedl pro server Space.com astrofyzik Paul Torrey z CfA.

Největší svého druhu

Vědci se nechali slyšet, že tím jejich práce ale rozhodně neskončila. Ačkoli je výsledek jejich projektu už nyní působivý, chtějí pomocí softwaru zmapovat ještě rozsáhlejší oblasti vesmíru. Na konci této cesty má být nejen nejrealističtější, ale i největší simulace vesmíru, kterou kdy člověk vytvořil.

Zajímá vás jaké je stáří a velikost vesmíru? Podívejte se na video na Stream.cz a dozvíte se víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám