Hlavní obsah

V uniformách budou do některých škol chodit i děti v Česku

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní uniformy běžně oblékají studenti v mnoha školách po celém světě. Nejrozšířenější jsou v Americe a Asii, v Evropě se každému vybaví školní uniformy studentů ve Velké Británii.

Článek

V českých státních školách není nošení uniforem zavedeno. Soukromá základní škola Dino Elementary School a gymnázium Dino High School zavádí uniformy jako jedny z prvních soukromých škol v ČR.

„Školní uniformy jsou u nás povinné i pro vyučující. Zavádíme je už od první třídy, aby si na ně žáci postupně zvykli a brali je jako přirozenou součást školní docházky. Snažíme se, aby uniformy byly přizpůsobeny věku žáků, takže jiné oblečení má základní škola a jiné gymnázium.

Jejich součástí je společenský oblek, uniforma pro každodenní nošení i volnočasové doplňky. Díky tomu, že oblečení dovážíme z Anglie, můžeme se spolehnout na kvalitní materiály i střihy podle posledních módních trendů,“ řekl ředitel Dino Schools Václav Řešátko.

Smažou se sociální rozdíly 

Pro zavedení uniforem na českých školách se podle něj vyslovují dětští psychologové. Podle jejich názoru by tak ubylo šikany a terorizování dětí ze sociálně slabších rodin. Ty se často stávají terčem posměšků, protože nenosí drahé značkové oblečení. U některých dětí se kvůli tomu projevuje dokonce odpor chodit do školy.

„Díky tomu, že uniforma smazává sociální rozdíly mezi studenty, začíná každé dítě ve škole na stejné pozici. Následně má mnohem víc šancí se prosadit a získat důležité sebevědomí. Školní uniforma zároveň zvyšuje u studentů pocit zodpovědnosti a příslušnosti ke své škole. Odpadají také každodenní starosti nad tím, co si ráno obléknout, což řeší zejména dívky,“ uvedl Řešátko.

Starší už se chtějí oblékat po svém

„Na zavedení uniforem v naší škole máme vesměs kladné reakce od žáků i učitelů. Děti uniformy nosí rády, hlavně na základní škole. Na gymnáziu se občas setkáváme s názorem, že by se děti chtěly oblékat po svém, ale to souvisí hlavně s věkem studujících teenagerů,“ doplnil Řešátko.

Reklama

Výběr článků

Načítám