Hlavní obsah

Riziko rakoviny prsu zvýší i sklenka vína denně

Právo, CNN, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I mírná konzumace alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Například ženy, které za týden vypijí v průměru tři až šest skleniček vína, jsou zhoubnou nemocí ohroženy o 15 procent vyšší pravděpodobností.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Prokázala to studie vědců z Harvardské univerzity, kteří mezi lety 1980 a 2008 sledovali návyky 106 tisíc amerických zdravotních sester.

Vědci se domnívají, že alkohol ovlivňuje hladinu estrogenu, který může některé formy rakoviny prsu nastartovat. Riziko přitom závisí na množství lihu v nápoji, stejné výsledky má proto i pravidelné pití odpovídajícího množství piva nebo kořalky.

„Nechceme ženám říkat, aby nepily vůbec. Studie se týká dlouhodobého chování, ne toho, co někdo dělal minulý měsíc nebo rok,“ upozornila šéfka výzkumného týmu Wendy Chenová.

Jedním dechem dodala, že je třeba brát v úvahu i pozitivní vliv červeného vína na srdce a cévy.

„Každý musí sám porovnat pro a proti“

„Každý musí sám porovnat malé riziko vzniku rakoviny prsu při mírné konzumaci alkoholu s jeho blahodárnými účinky na kardiovaskulární systém a rozhodnout se podle sebe,“ zdůraznila Chenová.

Vědci také upozorňují, že část dobrovolnic mohla v dotaznících svoji konzumaci alkoholu ať už záměrně či neúmyslně podhodnocovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám