Hlavní obsah

Antimonopolní úřad přezkoumá stamiliónový tendr pro CEITEC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antimonopolní úřad přezkoumá více než 400 miliónový tendr na výstavbu laboratoří přírodních věd středoevropského technologického institutu CEITEC v Brně. Aktuálně vede čtyři správní řízení, řekl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vysoké učení technické v Brně (VUT), které je v tendru zadavatelem, vyčká na rozhodnutí ÚOHS. Středoevropský technologický institut má vyrůst do tří let. Bude stát 5,2 miliardy korun.

V institutu najde práci 600 vědců 

Institut propojí výzkum v přírodních vědách a technických oborech. Bude jej využívat na 600 vědců a více než 1200 studentů, ale i české a zahraniční firmy.

Podle webových stránek institutu zatím školy, které se na projektu podílí, vypsaly veřejné zakázky za 800 miliónů korun. Ta, kterou aktuálně zkoumá ÚOHS, je z nich největší. Jde o tendr na stavbu laboratoří přírodních věd v areálu VUT v Brně pod Palackého vrchem.

Vítěz má postavit celkem tři budovy. VUT tendr vypsala letos v květnu. Pět firem se ale odvolalo k antimonopolnímu úřadu. Zlínstav vzal své podání zpět, aktuálně proto vede ÚOHS čtyři správní řízení.

Podle mluvčí VUT Jitky Vanýskové firmy namítají procesní stránku veřejné zakázky. "Ta byla vedena v souladu s veřejně deklarovaným stanoviskem ministerstva pro místní rozvoj pouze elektronickou cestou," řekla Vanýsková. Podle ní škola počká na rozhodnutí ÚOHS. "Další postup bude VUT volit v souladu s rozhodnutím ÚOHS," dodala Vanýsková.

Odvolání zatím výstavbu nekomplikují 

Podle výkonného ředitele CEITEC Tomáše Hrudy odvolání firem na ÚOHS výstavbu institutu zatím výrazně nekomplikují. "Náš harmonogram počítá i s těmito eventualitami," řekl Hruda. Podle něj zakázka, kterou firmy napadly, je nicméně pro budování institutu klíčová. Obdobný tendr ještě vypíše Masarykova univerzita na výstavbu budov ve svém kampusu.

CEITEC už začal nakupovat přístrojové vybavení. "Začali jsme s nákupy přístrojů, které můžeme dočasně umístit jinde. Některé další nákupy budou muset počkat, až budou laboratoře stát," dodal Hruda.

Kromě Masarykovy univerzity a VUT se na budování institutu se podílí také Mendelova univerzita, Veterinární a farmaceutická univerzita, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Ústav fyziky materiálů Akademie věd. Brno se tak výrazně zviditelní na mapě celoevropsky uznávaných výzkumných center.

Reklama

Výběr článků

Načítám