Hlavní obsah

Astronomové se těší na průlet komety, může překvapit svou jasností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Zemi se v těchto dnech blíží kometa Pan STARRS, která by podle odborníků měla být ze severní polokoule dobře viditelná i bez použití dalekohledu. Nejvíce jasná bude v březnu 2013. Podle optimistických předpovědí bude kometa na obloze zářit jasněji než například planeta Mars.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O blížící se kometě ve čtvrtek informoval Petr Horálek ze serveru komety.cz, podle něhož jde o nejzajímavější kometární objev za poslední roky.

Kometu objevili v pondělí 6. června 2011 na Havaji. Dostala označení C/2011 L4 Pan-STARRS. Nyní se nachází na jižní obloze a pozvolna se zjasňuje. Je v dosahu jen velkých teleskopů. Hranici viditelnosti pouhýma očima by mohla podle předpovědi astronomů prolomit koncem dubna 2013. Přísluním, zhruba ve stejné vzdálenosti jako planeta Merkur, proletí 10. března. K Zemi se nejvíc přiblíží 5. května na vzdálenost asi 165 miliónů kilometrů, což je zhruba vzdálenost Slunce a Země.

V době největšího přiblížení bude kometa od Slunce na obloze vzdálena kolem 15 stupňů a v dalších dnech se od něj bude vzdalovat. Pozorovat ji bude možné za soumraku nad západním obzorem. V následujících dnech se bude přesouvat nad severozápadní obzor a její chvost by se mohl natahovat. Během dalších zhruba dvaceti dnů pak bude její jasnost prudce slábnout. Zdá se, že má poměrné velké jádro, takže by se nemusela rozpadnout, soudí astronomové.

Horálek ale připouští, že dosavadní předpovědi vycházejí ze zatím neupřesněné dráhy a fyzikálních vlastností komety Pan STARRS.

Reklama

Výběr článků

Načítám