Hlavní obsah

Antarktida čelí invazi statisíců velkých rudých krabů

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antarktida je vystavena invazi více než miliónu velkých rudých krabů, kteří v dospělosti dorůstají v průměru přes jeden metr. Tyto kraby kamčatské, kteří jsou v šelfových vodách kolem jižního kontinentu úplní cizinci, objevila na dálku řízená ponorka v hlubině Palmer, 850 metrů pod hladinou.

Článek

Ponorku vyslal tým vědců z univerzity v belgickém Ghentu, kteří chtěli původně studovat zdejší faunu a flóru, ale nález invazivního druhu vše změnil. Ve svém článku pro časopis Proceedings pak uvedli, že krabi nové území obsadili někdy před 30 lety.

Vědci varují, že pokud se šelfové vody kolem Antarktidy dále oteplí, rozšíří se krabi i na další místa a stanou se zdrojem ekologické katastrofy. Zatím je pro ně hranicí 500 metrová hloubka, kde už je na kraby v těchto vodách kolem Antarktidy příliš chladno a zůstávají proto v hloubce.

Krabi se v těchto vodách podle havajského oceánografa Craiga R. Smithe vyskytovali naposledy před více než 14 milióny let. Nyní krabi mohou vody kolem Antarktidy ovládnout, protože nemají žádného přirozeného protivníka. V chladných mořích na severní polokouli jsou krabi vítaným úlovkem rybářů, ale v antarktických vodách je rybolov zakázán.

Krabi jsou přitom výkonní predátoři a počet druhů živočichů, kde se vyskytují, je čtvrtinový oproti vodám, kde nejsou. Jejich invazi přitom umožnil jen poměrně nevelký nárůst průměrných teplot. Ještě na počátku 80. let byla teplota hloubkových vod, kde se nyní krabi vyskytují 1,2 stupně. To bylo na kraby příliš studené, avšak s teplotou 1,47 stupně začala podle vědců invaze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám