Hlavní obsah

Nový test včasného odhalení nádorů a chorob bude mnohem rychlejší

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátka německých vědců intenzivně pracuje na vytvoření nového krevního testu, který má pomoci rozeznat onemocnění rakovinou a dalšími vážnými chorobami mnohem dříve, než to dokážou všechny dosavadní postupy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Badatelé novinku stavějí na objevu molekul v krvi, jejichž přítomnost ukazuje na závažná onemocnění – například roztroušenou sklerózu, rakovinu slinivky nebo chronické onemocnění plic. Pro 14 takových chorob, jež jsou dosud v počátečním stadiu dostupnými metodami těžko rozeznatelné, by bylo na základě nové metody možné vypracovat identifikační krevní profil.

„Je to důležitý základní výzkum, který už během pár let bude pro rizikové pacienty velmi důležitý,“ zdůraznil Jörg Wischhusen z gynekologické kliniky univerzity z bavorského Würzburgu s tím, že na padesát vědců v rámci výzkumu zkoumalo zejména krev pacientek trpících rakovinou vaječníků.

Cílem výzkumu je dospět k vytvoření jediného testu, s jehož pomocí půjde spolehlivě zjistit včas několik nemocí. O výzkumu informoval odborný časopis Nature Methods.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám