Hlavní obsah

Lidstvo zná jen zlomek živočišných druhů na Zemi

Novinky, pro, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Zemi žije 8,7 miliónu živočišných a rostlinných druhů. Vyplývá to z nejnovějších odhadů zveřejněných v časopise PLoS Biology.

Článek

Velkou většinu rostlin a živočichů ale lidé zatím nedokázali objevit a vědci varují, že mnoho druhů vyhyne dříve, než je lidé vůbec poznají. V současné době je popsáno asi 1,2 miliónu druhů, tedy v průměru jen jeden ze sedmi.

Nejvíce se na celkovém počtu podílejí zvířata, těch je celkem 7,77 miliónu druhů. S velkým odstupem následují houby (610 tisíc druhů) a rostliny (300 tisíc druhů).

Popsáno je pouze 12 procent živočišných druhů a 7 procent druhů hub, naopak lidé podle studie již popsali 70 procent druhů rostlin.

Tajemný vodní svět

Největší počet neznámých druhů žije v oceánech. V nich vědci objevili zatím jen necelou desetinu druhů.

„Je velmi snadné najít například nové druhy hmyzu v deštných pralesích nebo neobjevené druhy žijící ve velkých hloubkách,“ uvedl Derek Tittensor, jeden z  členů výzkumného týmu.

Rychlost, s jakou se daří nové druhy objevovat, je ale přibližně stejná jako před sto lety a při současném tempu by se podařilo všechny živočišné a rostlinné druhy najít nejdříve za 1000 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám