Hlavní obsah

Rusistka ze Západočeské univerzity získala významné mezinárodní uznání

Diplom Fondu ruské kultury jako přední český literární vědec získala Jana Sováková, vedoucí katedry ruského a francouzského jazyka Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Diplom jí předal slavný režisér Nikita Michalkov.

Foto: ČTK

Režisér Nikita Michalkov na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Článek

Sováková získala ocenění za "dlouholetou a obětavou činnost jako přední český literární vědec známý ve světové rusistice".

„Svědčí o tom její účast na mnoha mezinárodních konferencích a kongresech, naposledy na 13. Mezinárodním kongresu rusistů MAPRJAL v polovině května," uvedl předseda České asociace rusistů (ČAR) a člen prezidia MAPRJAL (Mezinárodní asociace učitelů ruského jazyka a literatury), Jiří Klapka.

Česká asociace rusistů (ČAR) byla založena v roce 1975. Je dobrovolnou a nezávislou zájmovou organizací s profesní orientací, sdružující učitele ruského jazyka a literatury, překladatele, vědecké a kulturní pracovníky, umělce a studenty, je kolektivním členem MAPRJAL. Jejími cíli jsou podpora vzdělávací činnosti, tvorba učebních pomůcek, propagace ruské kultury, vědy a umění, organizace dalšího vzdělávání prostřednictvím seminářů, konferencí a sympozií, a publikační činnost.

Roste zájem o ruštinu

Podle webových stránek asociace nastává v posledních letech "určité zvýšení zájmu o studium ruštiny na středních školách", na čemž má výrazný podíl trojdílný učební a metodický komplex Raduga, zpracovaný rusistickým kolektivem z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pod vedením předního didaktika výuky cizích jazyků Stanislava Jelínka.

O rusistiku je podle ČAR stále velký zájem na filozofických a pedagogických fakultách. Obavy vzbuzuje podle webu stárnutí pedagogických kolektivů a obtížné získávání mladých učitelů, především z ekonomických důvodů.

Základní školy jsou podle České asociace rusistů stále téměř bez ruštiny, údajně reálně hrozí neuvážená nekvalifikovaná a ve svých důsledcích škodlivá monopolizace angličtiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám