Hlavní obsah

Ostrava rozdá školám milióny na výuku jazyků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava rozdá 12 školám 5,2 miliónu na výuku cizích jazyků. Opozičním zastupitelům z hnutí Ostravak se nelíbí, že dotaci získala i škola, která není v rejstříku.

Článek

Dvanáct ostravských škol si rozdělí dohromady 5,2 miliónu korun, kterými chce město podpořit bilingvní a cizojazyčnou výuku. Mezi školami, které dotaci získají, jsou městské, státní i soukromé školy od mateřských škol po gymnázia. Dotaci schválili ostravští zastupitelé.

Zlepšit možnosti uplatnění na trhu práce

"Ostrava chce vylepšit jazykovou vybavenost obyvatel města, a tím pádem zlepšit jejich uplatnění na trhu práce," řekl primátorčin náměstek Martin Štěpánek (ODS).

Dotaci dostaly všechny školy, které o ni požádaly. Štěpánek uvedl, že podpora je odstupňovaná podle náročnosti metody, kterou škola učí. Peníze půjdou na platy pedagogů a zajištění pomůcek.

Jedna ze škol nemá povolení pro výuku

Mezi školami, které příspěvek od města získají, je i soukromá škola 1st International School of Ostrava. Dostane dotaci v maximální možné výši 700 000 korun.

Nemají povolení pro výuku, nejsou v rejstříku škol. Nikdo ani neví, co se tam učí, a zase mají dostat podporu.
Petr Kausta, zastupitel hnutí Ostravak

To se nelíbí opozičním zastupitelům z hnutí Ostravak. 1st International School of Ostrava provozuje i dvojjazyčné gymnázium, dotaci ale dostala mezinárodní základní škola, která nedávno získala autorizaci pro přípravu na světově uznávanou maturitu International Baccalaureate (IB).

"Není to v pořádku. Ta společnost není školou a nesplňuje podmínky pro udělení dotace. Nemají povolení pro výuku, nejsou v rejstříku škol. Nikdo ani neví, co se tam učí, a zase mají dostat podporu," řekl zastupitel Petr Kausta (Ostravak).

Podle náměstka Štěpánka je ale všechno v pořádku. "Nechali jsme si vytáhnout rozhodnutí ministerstva školství. Škola vyhovuje podmínkám, které byly zadány v grantovém schématu," řekl Štěpánek.

Ředitel tvrdí: není to škola pro zbohatlíky

Ředitel 1st International School of Ostrava Brett Gray řekl, že škola do detailu dodala vše, co bylo třeba, aby získala povolení.

"Naše škola je škola a je to důležitá součást rozvoje v našem městě," řekl Gray. Připomněl, že mezinárodní škola vznikla hlavně pro cizince, kteří pracují v Moravskoslezském kraji.

"Není to škola pro zbohatlíky a nepovažujeme se za nadřazenější ostatním školám," řekl Gray. Uvedl, že mezinárodní školu nyní navštěvuje 96 dětí a z 80 procent jsou to cizinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám