Hlavní obsah

Převrat v kvantové fyzice se nekoná, zpráva o miničástici byla mylná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zpráva z konce minulého měsíce o nalezení hledané částice menší než atom v obřím urychlovači Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) u Ženevy byla mylná. S odkazem na vyjádření expertů o tom v úterý informovala britská stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Podzemní část obřího urychlovače částic LHC

Článek

O nalezení takzvaného Higgsova bosonu, jenž je považován za základ hmotnosti ostatních elementárních částic, informovala koncem dubna americké TV stanice FoxNews s odkazem na blog matematika Kolumbijské univerzity, který citoval z interní zprávy výzkumníka CERN. [celá zpráva]

Ověřováním v rámci experimentu zvaného Atlas se ale zjistilo, že vzrušení vědeckého světa bylo předčasné. Z dat nevyplývá jediný náznak existence Higgsova bosonu. „Právě proto nechce zveřejňovat žádné výsledky, dokud si nebudeme jisti, že jsou pravdivé a my jsme s nimi spokojeni,“ řekla profesorka Fabiola Gianottiová, která je mluvčí a koordinátorkou projektu Atlas, na němž pracují tři tisíce fyziků.

Šlo by o převrat v kvantové fyzice

Nalezení Higgsova bosonu by znamenalo převratnou událost ve světě kvantové fyziky. Existenci bosonů předpověděl v roce 1964 britský fyzik Peter Higgs a jde zatím o jedinou částici ze standardního modelu částic, jež nebyla dosud pozorována.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám