Hlavní obsah

Uznávaná autorka vědeckých ilustrací vystavuje v Praze svou volnou grafiku

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neopakovatelnou zkušenost ze Střediska vědeckotechnických informací pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) má za sebou akademická malířka Michaela Lesařová Roubíčková. Vědecké ilustrace ji přivedly až ke spoluautorství učebnic nebo dokonce chirurgických atlasů. Její tvorba má ale mnohem širší záběr.

Článek

Výtvarnice vystudovala v roce 1973 grafiku a ilustraci na VŠUP u profesorů Karla Svolinského a Zdenka Sklenáře.

Tvoří volnou a užitou grafiku, malbu a ilustrace i trojrozměrné realizace včetně šperků, módních a bytových doplňků. Má za sebou i scénické návrhy pro divadlo poezie Viola.

Michaela Lesařová Roubíčková ráda experimentuje v různých technikách a vše realizuje sama včetně tisku. Vytvořila si vlastní techniku práce s hlubotiskem, kdy kovové desky perforuje, stříhá, doplňuje slepotiskem, monotypem, typickou barevností a při tisku je dále sestavuje v koláže a soubory větších rozměrů i významů, čímž vznikají neopakovatelné originály, vlastně obrazy s užitím grafických technik.

Uspořádala už na 90 samostatných výstav. Tu zatím poslední zahájí dnes v 18 hodin ve smíchovské Galerii Portheimka místostarosta Prahy 5 Petr Lachnit. Výstava potrvá do 1. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám