Hlavní obsah

Pražský magistrát nasadí školákům i seniorům roušky proti chřipce

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Všechny základní školy, domovy seniorů, městské úřady a domovy dětí a mládeže v Praze zaplaví letáky a roušky. Za 150 tisíc korun je dal vyrobit pražský magistrát. Náměstek primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS) je tento týden osobně rozdával žákům druhého stupně v ZŠ Na Slovance v Praze 8. Akce byla součástí projektu, který chce především upozornit na prevenci u chřipkových onemocnění.

Článek

Kabický nejprve rozdal žákům šestých tříd barevné letáky s názvem akce Omlouvám se, dodržuji zdravý životní styl, pak pokračoval: „V zemích, jako je Japonsko nebo Čína, je nošení roušek považováno za sexy. Taková prevence je tam standardní už od mateřských škol.“

Lehce šokované děti pak od něj dostaly ústenky, jak Kabický líbivě v kampani roušky nazval. Žáci si je po chvilce váhání nasadili a začali si prohlížet leták, na němž je vykresleno několik situací, kdy je vhodné roušku mít, nechybí ani seznam lékáren s nepřetržitým provozem.

Odborníci: roušky zcela neochrání zdravé ani nemocné

Podle odborníků z vinohradské kliniky ORL však roušky zcela neochrání ani zdravého, ani nemocného. „Rouška chrání jen částečně, není hermeticky uzavřena, takže se stejně bacily šíří. Pomoci by to mohlo tak jedině v případě, kdy nastydlá žena má doma dítě, které kojí. Ta by měla mít roušku, aby ho nenakazila. Pokud se ale někdo cítí nemocný, vůbec by neměl do kolektivu chodit,“ řekla Právu jedna z lékařek.

„Letáky a roušky budou distribuovány přes odbory školství městských částí do všech základních škol v Praze. Kampaň je však určena pouze pro žáky druhého stupně. Ti mladší by s tím asi spíš šaškovali,“ řekl Právu Kabický, který Na Slovance dva roky učil přírodopis a tělocvik.

Epidemie se v Praze čeká po jarních prázdninách

Přestože hlavnímu městu se zatím chřipková epidemie vyhnula, je podle náměstka lepší být připraven, než zaskočen. „Myslím si, že až se děti vrátí z jarních prázdnin, dojde k nárůstu chřipkových onemocnění. Vím, že situaci touto cestou nezachráníme, ale můžeme pomoci. Je to pouze jednorázová rouška a nemyslím si, že ji budou děti nosit ve škole, ale spíš v rodinách,“ doufá Kabický s tím, že jde o dlouhodobý projekt. V březnu by rád dostal zpětnou vazbu prostřednictvím dotazníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám