Hlavní obsah

Technopark Pardubice se pomalu potápí, dluhy dosáhly 150 miliónů korun

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Na kritických 150 miliónů korun je dnes odhadován dluh Technoparku Pardubice, který měl být výkladní skříní moderních technologií a inovací a byla mu věštěna zářivá budoucnost. Jeho zakladatelé, Pardubický kraj a Univerzita Pardubice, dnes varují, že umořovat dluhy nebudou.

Článek

„Splácet dluhy není úkolem univerzity. Úkolem univerzity všude u nás i ve světě je dodávat studenty a akademicky vzdělané lidi. Naše univerzita má 11 tisíc studentů a 650 akademických pracovníků,“ řekl včera ČTK Miroslav Ludwig, rektor Univerzity Pardubice. Smlouvu na vytvoření technoparku podepisoval jeho předchůdce.

„Jestli se někdo pouští do půlmiliardové investice, měl by to mít smluvně podloženo, ne se vymlouvat, že nastala krize. Potom je každá rada drahá,“ odmítá resuscitovat z krajského rozpočtu Technopark hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Smlouvu na Technopark také podepisovali jeho předchůdci.

Poslední, kdo se pokouší Technopark zachránit, je město Pardubice, přestože není přímým spolupodílníkem. Technopark jako podnikatelská líheň vyrostl ve Starých Čívicích na okraji Pardubic ve Freezoně, kterou město kdysi zakládalo a kapitálově je tady stále zainteresováno.

Kraj nechce ručit za směnku

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice) se na nedávném společném jednání rady města a kraje pokoušela přesvědčit vedení kraje, aby se stalo spoluručitelem za čtyřicetimiliónovou směnku, která by pomohla překlenout nejbolestnější problémy Technoparku.

„Směnka není dobré řešení. Nikdy se to v minulosti nevyplatilo,“ řekl Právu náměstek pardubického hejtmana Jan Tichý (ČSSD).

Veškeré pohledávky Technoparku se v posledních týdnech podařilo soustředit do svých rukou společnosti Geosan. Nelze zcela vyloučit, že jí celý čívický areál výrobních hal, laboratoří a kanceláří spadne do náruče za oněch 150 miliónů. Otazníkem (spíš vykřičníkem) je ale evropská dotace 300 miliónů korun. Pokud by projekt Technoparku nepřežil první pětiletku, dotace by se musela vracet.

„Řešením by byl prodej nevyužité haly Technoparku, který by ze své části umořil pohledávku Geosanu a zbytek by se vrátil do Technoparku,“ nabízí řešení primátorka Fraňková. Z univerzity ani z kraje zatím nemá náznak souhlasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám