Hlavní obsah

Asteroid Apophis může zasáhnout Zemi 13. dubna 2036, varují vědci

Novinky, Vladimír Michna

Asteroid o šířce asi čtyř fotbalových hřišť by mohl 13. dubna 2036 narazit do Země a zabít milióny lidí, uvedli ruští vědci. Následky by byly katastrofické.

Článek

Podle amerických expertů zatím není důvod k panice, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vypočítal, že pravděpodobnost srážky Země s tímto téměř 400 metrů širokým asteroidem nazvaným Apophis je velmi nízká, a to 250 tisíc ku jedné.

Navíc obyvatelé Země by se o hrozbě jisté srážky dozvěděli se sedmiletým předstihem. Měli by tedy dlouhou dobu si zbývající čas buď užít, nebo se teoreticky i odstěhovat na jinou planetu, pokud to za 25 let již bude možné.

Nejprve by asteroid ale musel proletět úzkou gravitační “klíčovou dírkou”, což představuje malou oblast ve vesmíru, která upraví kurz asteroidu podle zemské gravitace. Právě to se stane v dubnu 2029, sedm let před případnou srážkou, píše Daily Mail.

Zničil by celé město

Síla zemské gravitace je tak velká, že když asteroid prolétne touto dírou, jeho cesta může být “zakroucena”, což tento vesmírný objekt může poslat přímo směrem k Zemi.

Kdyby asteroid dopadl na naši planetu, mohl by zničit celé město, v případě, že by dopadl na hladinu moře, mohl by způsobit ničivou vlnu tsunami.

Podle Donalda Yeomanse z Programu pro blízké objekty Země existuje malá pravděpodobnost, že asteroid do Země narazí.

...jestli proletí během tohoto přiblížení tím, co my nazýváme klíčovou dírkou, potom to bude opravdu znepokojující, jelikož by se pak mohl vrátit a 13. dubna 2036 Zemi opravdu zasáhnout...
vědec z NASA Donald Yeomans

“Situace je taková, že 13. dubna 2029 Apophis poletí blízko Země, a to ve vzdálenosti pěti zemských poloměrů od ní, což bude docela velká událost, ale už jsme zavrhli možnost, že by do nás mohl v tuto dobu narazit,” řekl magazínu Life’s Little Mysteries.

“Na druhou stranu, jestli proletí během tohoto přiblížení tím, co my nazýváme klíčovou dírkou, potom to bude opravdu znepokojující, jelikož by se pak mohl vrátit a 13. dubna 2036 Zemi opravdu zasáhnout,” dodal Yeomans.

Je to však velmi nepravděpodobné, uklidňuje.

Cílem by bylo narušit dráhu asteroidu

Profesor Leonid Sokolov z petěrburské univerzity řekl agentuře Ria Novosti bez obalu: “Apophis se přiblíží Zemi na vzdálenost 37 tisíc až 38 tisíc kilometrů 13. dubna 2029. Je pravděpodobné, že ke kolizi se Zemí dojde 13. dubna 2036. Naším úkolem je zvážit různé alternativy a vymyslet scénáře a plány akce závisející na výsledcích dalšího pozorování Apophise.”

Ruští vědci se sešli na jednání již před 14 dny ohledně operace, která by dokázala svést asteroid z jeho dráhy.

Ačkoli by srážka s tímto asteroidem napáchala velké škody, Zemi by zřejmě nepřinesla totální armageddon. Jestli se ukáže, že Apophis je opravdu na cestě ke srážce se Zemí, NASA by se snažila změnit jeho dráhu. Nejjednodušším způsobem je vyslat proti asteroidu kosmickou loď bez posádky.

V červenci 2005 nechala NASA záměrně srazit sondu Deep Impact s kometou Tempel 1 při operaci s cílem studovat vnitřní obsah komet. Mise ukázala, že jádro komety je prašnější a méně ledové, než se očekávalo.

Apophis je planetka patřící do Atenovy skupiny a je současně klasifikována jako potenciálně nebezpečná kvůli možné srážce se Zemí. Její název pochází z řecké varianty jména staroegyptského boha Apopa, mytologického hada znázorňujícího princip chaosu a ohrožujícího pouť slunečního kotouče boha Re.
Planetku objevili 19. června 2004 R. Tucker, D. Tholen a F. Bernardi v rámci projektu UHAS (University of Hawaii Asteroid Survey) na observatoři Kitt Peak v Arizoně s pomocí dalekohledu Bok o průměru 2,3 m. Protože toto těleso bylo sledováno pouze během dvou nocí, nebylo možno vypočítat dostatečně přesně jeho dráhu.
Planetka tedy dostala pouze provizorní označení 2004 MN4 (resp. 2004 MN4). Teprve 18. prosince 2004 ji znovu pozoroval G. Garrad v rámci programu Siding Spring Survey na stejnojmenné observatoři v Novém Jižním Walesu v Austrálii.
Vzhledem k tomu, že dráha již teď je dostatečně přesně známa, bylo planetce 24. června 2005 přiděleno katalogové číslo a 10. července 2005 dostala na návrh objevitelů jméno Apophis.
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Související články

K Zemi se přiblížila okem viditelná kometa

V červnu bude po více než dvou letech možné na obloze pouhým okem sledovat kometu C/2009 R1 McNaught. Objeví se nízko nad severním obzorem. Nejzářivější by...

Výběr článků

Načítám