Hlavní obsah

Ze skla odolnějšího než ocel by se mohly vyrábět třeba zuby

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklo silnější a tvrdší než ocel a vlastně než jakýkoli jiný známý materiál vzešlo ze spolupráce vědců amerického ministerstva energetiky a Kalifornského technologického institutu. A navíc stejný tým slibuje sklo s ještě lepšími vlastnostmi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Výsledky ověřily první použití nové strategie výroby kovového skla a věříme, že dokážeme získat sklo ještě silnější a pevnější," uvedl vedoucí vývoje nového materiálu Robert Ritchie, podle kterého jde o materiál nejvíce odolný poškození.

Nové metalické sklo je založeno na materiálu s přítomností palladia, které vyrovnává přirozenou křehkost skla. Skelné materiály mají nekrystalickou, amorfní strukturu, která je činí vnitřně silnými, ale zároveň i křehkými, pokud jsou vystaveny pnutí. Krystalické struktury paladia tak vytvářejí v mikrostruktuře překážky, jakési "brzdičky", které brání vzniku a šíření prasklin.

Omezujícím faktorem pro palladium je ovšem vysoká cena. Proto se Ritchie obává, že přes rozsáhlé možnosti využití takového materiálu v automobilovém nebo leteckém průmyslu trh nakonec nezaujme. Využití se však rýsuje v oblasti stomatologie pro výrobu nových zubních implantátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám