Hlavní obsah

V budoucnu by mohli být cestující na letištích kontrolováni tomografem

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Letištní kontroly v blízké budoucnosti budou zřejmě ještě přísnější než dosud, a to především co se týče skenování těla. Tentokrát by se však nemělo jednat o rentgeny, které cestující „svléknou do naha“, ale o účinné snímání pomocí tomografu, jenž má objevit předměty či látky, které v lidském těle nemají co dělat. Studie o tomto druhu kontrol vyšla v minulých dnech ve věstníku Radiologické společnosti Severní Ameriky (RSNA).

Foto: Profimedia.cz

Snímek pořízený od rozkroku nahoru znázorňuje mnoho kapslí s kokainem v těle.

Článek

V případě kontrol pomocí CT by šlo především o drogy, které někteří hazardéři neváhají ve svém vlastním těle pronést.

Výpočetní tomografie známá pod zkratkou CT se obvykle využívá v lékařském prostředí k diagnostice nejrůznějších onemocnění či poranění, nyní však odborníci přišli na to, že by se přístroj mohl používat i na letištích, kde by byl jistě účinnou zbraní v boji proti převážení drog.

Pašeráci často polykají pečlivě zabalené balíčky či kapsle i s několika dekagramy drogy. Kromě uchovávání ve střevech je lidé převážejí i v ústech pod jazykem, ale také například v konečníku či v případě žen v genitáliích. CT je přitom schopné najít cizorodé předměty v těle mnohem lépe než běžné rentgeny.

Foto: Profimedia.cz

Ampule s drogou v těle pašeráka jsou díky snímkům z tomografu zřetelné.

Foto: Profimedia.cz

Pašerák riskoval, když převážel ve střevech velké množství drog.

Radioložka fakultní nemocnice ve švýcarském Bernu Priscilla Flachová je autorkou nové studie srovnávající obě snímací techniky. Prokázalo se, že paprsky fungující na principu tomografu instalované na švýcarských letištích a vlakových nádražích dokáží nasnímat nežádoucí předměty v těle ve výrazné barevné odlišnosti a velice detailně.

Převážení omamných látek tímto způsobem je velice nebezpečné, někdy jsou drogy uloženy do speciálních obalů, ale často pouze do kondomů, u nichž hrozí prasknutí. Velké množství drogy uvolněné do těla má ve většině případů fatální následky. Vyšetření CT byla poprvé zavedena v roce 1970, nyní se ještě zkoumá, zda by úroveň záření nemohla mít negativní vliv na organismus.

Foto: Profimedia.cz

Droga v tabletách v ústní dutině.

Foto: Profimedia.cz

Tato osoba převážela drogy v konečníku, ale rentgen je na rozdíl od CT nedokázal dobře odhalit.

Tomografie

- představuje metodu zobrazování v řezech pomocí odrazů vlnění. Přístroj, který tomografii používá, se nazývá tomograf, a využívá se především v lékařství (radiologii), archeologii, geofyzice, metalurgii apod. Tato metoda je založena na matematickém postupu zvaném tomografická rekonstrukce a je schopna kupříkladu v lidském těle odhalit nežádoucí struktury a prvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám