Hlavní obsah

Nový hit mezi piráty: filmy a hudbu střídají vysokoškolská skripta

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Desítky skript nelegálně namnožili dva zlínští tiskaři. Ofocené texty, na něž měla autorská práva zlínská univerzita, prodávali pod cenou.

Článek

„Zlínští kriminalisté obvinili z trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dva lidi. Bez licenčního a nakladatelského oprávnění shromažďovali studijní materiály a učební texty vydané Univerzitou Tomáše Bati a v rámci svého podnikání tyto materiály rozmnožovali a rozšiřovali,“ sdělila mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková.

„Už v květnu tohoto roku policisté zahájili trestní řízení se sedmapadesátiletou ženou ze Zlína. Na podnět pracovníků univerzity ověřili, že žena má ve své provozovně nejrůznější studijní materiály, a to ve formě jednotlivých listů, které se daly jednoduše zkopírovat. Například za jedna takto namnožená skripta zaplatil student cenu asi 250 korun, což je částka podstatně nižší, než učební texty v univerzitní prodejně. Princip nelegálního obchodu byl následující: zákazník si přinesl svá vlastní skripta a z těch mu žena pořídila kopii. Postupně si udělala jednu kopii pro sebe ve volných listech, aby se urychlilo případné další kopírování stejného titulu jiným zákazníkem. Žena měla nakonec k dispozici asi 80 titulů,“ popsala mluvčí.

Během léta se v provozovně změnil nájemce. Na podzim pracovníci univerzity přišli na to, že pokračuje v trestné činnosti své předchůdkyně. V prodejně bylo 114 titulů bez uvedení prodejní ceny, které nový nájemce nabízel ke kopírování po jednotlivých listech.

„Kriminalisté tedy z trestného činu nakonec obvinili i jeho, třiatřicetiletého muže ze Zlína.

Oběma obviněným hrozí za porušení autorského zákona odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty,“ doplnila Bartíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám