Hlavní obsah

CVVM: Nejlepší úroveň výuky je podle lidí na ZŠ a gymnáziích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři čtvrtiny lidí si myslí, že nejlepší úroveň vzdělání poskytují žákům a studentům základní školy a gymnázia. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nadpoloviční většina dotázaných hodnotí pozitivně úroveň vzdělání i na dalších typech škol. Účastníci průzkumu se nejkritičtěji stavěli ke středním odborným učilištím, ale i tak jejich úroveň označila za dobrou polovina dotázaných.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Kladné mínění o kvalitě vzdělání na základních školách vyjádřilo v průzkumu 73 procent lidí, 18 procent je označilo za špatné. Celkem 70 procent hodnotilo pozitivně úroveň gymnázií, negativně se k nim vyjádřilo 14 procent, devět procent uvedlo, že neví.

Vysoké školy chválilo 61 procent dotázaných, střední odborné školy s maturitou 60 procent a vyšší odborné školy 58 procent. Téměř čtvrtina lidí přiznala, že kvalitu vzdělání na vysokých a vyšších odborných školách nedokáže posoudit.

Oslovení lidé nejhůře hodnotili úroveň vzdělání na středních odborných učilištích. Kladně se k nim vyjádřilo 50 procent dotázaných, záporně 35 procent.

Názory lidí na kvalitu vzdělání se podle CVVM v posledních třech letech výrazně nezměnily. Pokles příznivých hodnocení zaznamenaly vysoké školy, kde od roku 2008 úbytek činí sedm procent, a střední odborné školy s maturitou, kde se podíl kladných hlasů snížil o osm procent.

Oproti předchozím průzkumům však vzrostl počet těch, kteří si myslí, že v Česku může každý studovat podle svých schopností. Od roku 2005 se jejich podíl zvýšil o osm procent. Tento postoj zastávají zejména lidé s vyšším vzděláním.

Průzkumu, který se uskutečnil v době od 30. srpna do 6. září, se zúčastnilo 1024 lidí starších 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám