Hlavní obsah

V Amazónii objevili 1200 nových druhů rostlin a živočichů

Novinky, vm, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1200 nových druhů rostlin a zvířat bylo v posledních letech objeveno v amazonském deštném pralese. Informoval o tom Světový fond ochrany přírody (WWF) ve studii nazvané „Amazonie žije! Desetiletí objevů 1999-2009“.

Článek

Dlouholetý výzkum ukazuje na obrovskou rozmanitost živočišných a rostlinných druhů v oblasti největšího deštného pralesa planety Země rozpínajícího se na území osmi jihoamerických států.

Bylo objeveno 637 nových druhů rostlin a asi 500 nových ryb a obojživelníků včetně 24 jedovatých žab.

Mezi 55 novými druhy plazů byla na území Bolívie objevena čtyřmetrová anakonda.

Například nově objevený říční delfín, taktéž z Bolívie, byl jedním z 39 druhů savců. Mezi 16 novými druhy ptáků je například papoušek lysý.

„Amazonie je nejdůležitější místo na Zemi co se týče biologické rozmanitosti. Nachází se tam deset procent všech známých druhů,“ řekl CNN ředitel WWF Jim Leape.

"Skoro jedna pětina amazonského pralesa byla během posledních 50 let zničena," řekl Leape. Je to podle něj způsobeno zvýšenou globální poptávkou po sóji, hovězím mase a biopalivech. Právě kvůli pěstování plodin či dobytka se kácejí pralesy. Je pod nimi ale většinou málo úrodná půda, a proto je potřeba brzy vykácet další kus.

Všichni jsme toho příčinou, když nakupujeme v supermarketech, dodal šéf WWF.

Reklama

Výběr článků

Načítám