Hlavní obsah

Moderní člověk žil podle nově nalezených kostí mnohem dříve

Novinky, Vladimír Michna

Moderní člověk podle nových poznatků zřejmě osídlil východní Asii neboli takzvaný Starý svět daleko dříve, než se předpokládá. Mezinárodní tým analyzoval fosílie zubů a části čelisti nalezené v jižní Číně v roce 2007.

Článek

Tyto tělesné pozůstatky patřily „modernímu“ člověku, který žil před 100 tisíci lety, informuje BBC s odvoláním na magazín PNAS.

Podle studie byli dosud známí nejpůvodnější lidé z východní Asie o polovinu „mladší“, tedy bylo předpokládáno, že do oblasti přišli o 50 tisíc let později.

Objevy vědci učinili v jeskyni Zhirendong na východě Číny.

Podle doktora Erika Trinkouse z Washingtonské univerzity v Saint Louis objevení těchto dávných pozůstatků znamená, že moderní člověk žil v Asii společně s nejbližším příbuzným člověka, člověkem neandrtálským.

To znamená, že se moderní lidé rozšířili do jižní Asie před nějakými 100 tisíci lety
doktor Eric Trinkouse

„Předchozí důkazy soužití ukazovaly na oblasti mezi Evropou, západní Asií a přilehlými částmi Afriky. Ale tyto nové důkazy předpokládají, že geografický rozsah jejich soužití byl rozšířen také na celou Asii, což je zásadní rozdíl,“ řekl Trinkouse. „Je to první důkaz,“ dodal.

Pozůstatky byly nalezeny vědcem Čangem-Žu Jinem při provádění vykopávek v jižní Asii. Podařilo se mu odlišit cenné zkameněliny od jiných kostí, které našel.

Nejstarší nalezený pozůstatek člověka mimo Afriku

Pozůstatky ukazovaly z hlediska lidské evoluce evidentní znaky moderního člověka - nižší čelist a zřetelnou bradu.

„To znamená, že se moderní lidé rozšířili do jižní Asie před nějakými 100 tisíci lety,“ řekl Trinkouse.

Nalezená zkamenělina lidské čelisti v jižní Číně vyvrací konvenční předpoklady o době migrace našich předků z Afriky. Podle Trinkouse je tato čelist nejstarší vykopávkou moderního člověka mimo Afriku.

Dosavadní známá teorie říká, že Homo sapiens migroval z Afriky asi před 60 tisíci lety, kdy moderní člověk rychle nahradil druhy jako Homo erectus a člověk neandrtálský po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám