Hlavní obsah

Íránská badatelka: Menopauzu prý bude možno s předstihem zjistit z krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Ženy prý již v blízké budoucnosti budou moci se značným předstihem zjistit začátek své menopauzy pomocí jednoduchého krevního testu. Sdělila to íránská badatelka Fahímé Ramazáníová Tehráníová z teheránské univerzity. Tento poznatek by mohl pomoci při plánování rodiny vzhledem k současnému trendu posouvání rodičovství do stále vyššího věku ženy. Mnohé ženy doposud riskují, že v době, kdy se rozhodnou počít dítě, budou již neplodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ramazáníová Tehráníová se svým vědeckým týmem na základě dvanáctiletého výzkumu zjistila, že koncentrace takzvaného antimüllerického hormonu (AMH) v krvi může již roky před koncem plodných let určit, kdy menopauza nastane.

"Zjistili jsme, že koncentrace AMH souvisí se začátkem menopauzy podstatně více než chronologický věk," uvedla Ramazáníová Tehráníová.

Prognóza začátku menopauzy, kterou vědci udávají s přesností na tři až čtyři roky, se od skutečného konce plodnosti odlišuje prý v průměru jen asi o čtyři měsíce. Vycházejí přitom z výsledků výzkumu zahájeného v roce 1998, kterého se zúčastnilo 266 žen ve věku mezi 20 a 49 lety. Na jeho základě byl vytvořen statistický model, který ukazuje závislost začátku menopauzy a koncentrace AMH v určitém věku.

"Například jsme zjistili, že dvacetiletá žena, která má koncentraci AMH 2,8 nanogramu na mililitr, může očekávat menopauzu již mezi 35 a 38 lety," uvedla příklad badatelka. To však není častý případ. Menopauza, přirozený stav v životě ženy, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, nastupuje většinou kolem padesátého roku věku. Existují ovšem i výrazné odchylky oběma směry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám