Hlavní obsah

Tým vědců sestavil matematickou rovnici vyjadřující, jak složitá je jízda na kole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Málo věcí se zdá být snadnější než jízda na kole. Ale vědci, kteří zkoumají lidské schopnosti, zjistili, že je to mimořádně složité, píše britský list The Daily Telegraph.

Článek

Skupina vědců z Nizozemska, USA a britského Nottinghamu více než tři roky pracovala na matematickém vzorci, který napodobuje to, co většina dětí umí už před desetátým rokem věku. Výsledkem je složitá rovnice, která má 31 čísel a symbolů a devět skupin závorek. Při jejím vypracování brali v úvahu například gyroskopické a odstředivě síly a také zemskou přitažlivost.

"Ukazuje se, že postavit nohu na pedál, odhodit stabilizátory a odjet od úzkostí trpících rodičů je skutečně mnohem složitější, než si lidé mysleli," řekl jeden z autorů rovnice Paul McClenaghan. "Když jednou zvládnete techniku, už to nikdy nezapomenete, ale za touto dovedností je velký kus vědy," dodal.

Vědecké zdůvodnění se hledalo150 let

Arend Schwab z nizozemské univerzity, který se podílel na vypracování rovnice, vysvětluje, že od doby, kdy byl v roce 1860 vynalezen bicykl, se matematici snaží použít Newtonovy pohybové zákony, aby vysvětlili tento jedinečný pohyb a schopnost držet rovnováhu. "Lidé se více než sto let snaží zjistit, proč jízdní kolo, které dostane postrčením pohybovou energii, může samo udržet rovnováhu," řekl Schwab.

Další výzkum a pečlivé matematické počítání jízdy na kole možná nakonec povedou k tomu, že bude vyvinuta lepší forma kola s lepší stabilitou a bezpečností. "Za pomoci naší rovnice můžeme simulovat pohyb kola a předpovědět, zda zůstane za určitých podmínek, jako je třeba náraz větru, stabilní nebo ne," řekl Schwab.

Matematická rovnice má umožnit konstruktérům kol změnit některé jeho vlastnosti a vidět konečný výsledek, aniž by muselo být kolo nejprve vyrobeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám