Hlavní obsah

Český vysokoškolský sport chystá oslavy sta let své existence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přesně před sto lety založil František Smotlacha český vysokoškolský sport, Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS) proto chystá na významné jubileum v příštích dnech bohatý program oslav. Jeho hlavním bodem budou deváté České akademické hry v Praze.

Článek

Podle pořadatelů se her zúčastní přes 2400 sportovců ze 35 českých vysokých škol. Především kolektivní sporty budou mít solidní obsazení - v basketbalovém turnaji by se měla představit řada prvoligových hráčů, ve florbalu reprezentační brankář David Rytych a volejbalová klání by měla zpestřit účast Vladimíra Sobotky, čerstvého ligového mistra s Kladnem. Do vodního slalomu je přihlášen syn kajakářky Štěpánky Hilgertové Luboš.

Hry odstartují 6. června a potrvají celkem šest dní. Vysokoškoláci budou soutěžit v 26 sportech. Drtivá většina programu se odehraje na půdě pořadatelů - Zemědělské univerzity Praha a ČVUT.

Součástí oslav budou rovněž koncert v Betlémské kapli, položení věnce na hrob Smotlachy a také 8. června slavnostní zasedání ČAUS v Karolinu. Účast přislíbili šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek i některé české politické špičky v čele s prezidentem Václavem Klausem.

"Na programu bude zhodnocení sta let univerzitního sportu, představení naší organizace a také prezentace našeho postavení ve sportovním prostředí," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda ČAUS František Dvořák.

Oslavy zakončí na začátku října vědecké sympozium o postavení a významu vysokoškolského sportu v Čechách, které bude hostit Masarykova univerzita v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám