Hlavní obsah

Gorily nížinné jsou kriticky ohrožené, na záchranu přispějí běhy v metropolích

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke kriticky ohroženým živočišným druhům patří i blízcí příbuzní člověka, gorily nížinné. Jejich populace byla v průběhu pouhých tří generací snížena o více než 80 %. Reprodukční míra gorily nížinné je přitom velice nízká, okolo 3 %. Předpokládá se, že v roce 2000 žilo jen asi 94 000 jedinců.

Článek

V oblastech západní Afriky, kde gorily nížinné žijí, jsou sice chráněny zákonem, přesto se ale běžně loví na maso. Navíc se lesy, které obývají, zmenšují vlivem těžby dřeva. Dalším vážných ohrožením goril nížinných jsou často propukající epidemie virového onemocnění Ebola, které mají za následek nejen hromadná úmrtí lidí, ale i úhyn goril a šimpanzů. Odborníci varují, že během relativně krátké doby by mohly být tyto gorily zcela vyhubeny.

Kritický byl rok 1980

Jejich domovem jsou nížinné deštné pralesy, galeriové lesy a občas i okraje lužních lesů. Vždy se nachází tam, odkud se snadno může dostat do bezpečí neprostupného úkrytu. Oblast jejich rozšíření se odhaduje na 445 000 km².

Až do začátku roku 1980 byly oblasti, kde žijí gorilynížinné, neprostupnými bloky hustých lesů, kde přístup i lov byly velice obtížné. S nárůstem mechanizované těžby dřeva se však postavilo mnoho lesních silnic a ohromné úseky dříve nepřístupných pralesů jsou dostupné automobily. Jestliže se dříve gorilím masem příležitostně živili domorodci, teď se z něho stala módní záležitost a prodává se i ve městech jako „bushmeat“, uvádí internetová encyklopedie Wikipedia.

Běh pro gorily absolvují účastníci v opičích maskách

K mnoha příspěvkům, kterými se lidé snaží o záchranu těchto zvířat, patří i Běh pro gorily, který se letos uskuteční v mnoha světových metropolích. K Londýnu, Amsterdamu nebo San Franciscu se v sobotu 22. května připojí i Praha. Závod odstartuje na Hradčanském náměstí ve 13.00 hodin zakončen bude na Staroměstském náměstí. Výnos z akce, kterou pořádá pražský magistrát ve spolupráci se ZOO Praha půjde na záchranu volně žijících goril v Africe.

„Ozvali se nám už organizátoři světových běhů goril, kteří jsou velmi rádi, že se Praha zapojila do tohoto typu charitativní akce na záchranu goril v Arice,“ říká pražský primátor Pavel Bém. Jako první si zakoupil startovní číslo a v sobotu se běhu také zúčastní.

Za tisícikorunu startovného získá každý účastník kromě čísla také gorilí obličejovou masku. Při běhu na trase dlouhé zhruba čtyři kilometry ji může použít v kombinaci s libovolným převlekem. Vylosovaný účastník běhu získá navíc zájezd pro dvě osoby do Ugandy. Součástí sobotního programu bude také koncert skupiny MIG 21 nebo písničkáře Tomáše Kluse. Více informací najdete zde.

Poprvé se běželo v Londýně, organizátoři vybrali milión liber

Myšlenka uspořádat Běh pro gorily byla podle ředitele pražské ZOO Miroslava Bobka bezprostředně inspirována nedávným narozením již třetího gorilího mláděte v Praze. Bobek, který se ochraně goril dlouhodobě věnuje, navrhl, aby získané prostředky či za ně pořízený materiál byly poskytnuty již prověřeným partnerům ve střední Africe a případně čerpány také na výchovu místních lidí, zejména dětí, k ochraně goril.

„Konkrétně by mělo jít o pořízení vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja v Kamerunu, kteří vedou de facto válku s pytláky,“ přibližuje Bobek, „o podporu záchranné stanice Limbe Wildlife Centre, kde se starají o gorilí sirotky, a případně také o vydání knížky o gorilách pro děti v Kongu Brazzaville - záleží na tom, jaká bude na Běhu účast a kolik prostředků se podaří získat.“

V České republice je Běh pro gorily prvním během svého druhu. Světový běh na záchranu goril proběhl však už v roce 2003 v Londýně. Účastníci se převlékli za gorily a běželi trasu dlouhou 7 km. Za dobu existence běhu bylo na záchranu goril vybráno více než milión liber. „Kromě běhů 22. května ve světových metropolích bude tento měsíc probíhat také maraton a půlmaraton na záchranu goril přímo v Ugandě,“ informoval primátor Bém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám